Znanost

Sanjski stroji mladih Ajdovcev

18. 6. 2024 avtor: Zavod BETA – Inštitut za razvoj družbe
mladi inovatorji

Že tretje leto zapored na območju občin Ajdovščina in Vipava na pobudo Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina na Zavodu BETA otroke postavimo v vlogo inovatorjev. V okviru pobude »My Machine« (v prostem prevodu: Moj Stroj) srednješolci in študentje izdelujejo protopite sanjskih strojev, ki si jih zamislijo in narišejo otroci iz vrtcev in osnovnih šol.

V treh korakih tako povežemo celoten izobraževalni sistem: od otrok v vrtcih in osnovnih šolah do dijakov in študentov. S tem mladim damo priložnost, da izrazijo svoje ideje. Njihovim idejam z veseljem prisluhnemo in nekatere poskušamo tudi uresničiti.

Na ta način delamo prve korake na poti h kreativnosti in inovativnosti. Spodbujamo mlade, da postanejo graditelji prihodnosti. Prihodnjim generacijam omogočamo, da preizkusijo, uresničijo in prenesejo v življenje ideje, ne glede na to, kako nore se lahko sprva slišijo.

V okviru pobude so kot načrtovalci sanjskih  strojev v letošnjem letu sodelovali učenci Osnovne šole Dobravlje PŠ Vrtovin, PŠ Skrilje, Osnovne šole Draga Bajca Vipava, podružniške šole Otlica in Osnovne šole Danila Lokarja Ajdovščina. Izdelali pa so jih pod vodstvo Blaža Keteja, srednješolci in študentje.

V četrtek, 13. 6. 2024, je v prostorih Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina potekalo odprtje razstave vseh risb sanjskih strojev in izdelanih prototipov, ki bo na ogled vse do konca novembra 2024. Za konec dogodka je dr. Evelin Gruden iz Inštituta Jožef Štefan z eksperimenti navdušila otroke.

Razstavo je odprla Mihajela Črnko, koordinatorka »My Machine« Slovenija. Izdelanih je kar pet sanjskih strojev: