Evropsko leto mladih

Šest naključnežev o EU: »Preveč smo razvajeni, da bi EU obstala«

13. 2. 2023 avtor: Lovrenc Habe

Ko sem iz uredništva portala Mlad.si dobil namig, da bi mlade spraševal o njihovem pogledu na EU, sem bil v resni dilemi, kako naj to izpeljem, saj na odgovore mladih sokrajanov in prijateljev nisem želel niti malo vplivati – hotel sem dobiti pristna mnenja in odgovore na prvo žogo. Brez priprav. 6 mladih, starih med 25 in 29 let sem zato vprašal le: povej mi kaj o Evropski uniji. Odgovori so zelo različni!

Moji mladi sokrajanki iz hribovske vasi, študirala pa je v Ljubljani, je všeč, da države sodelujejo in da skupijo skupaj, ko je to potrebno. Sumljivo ji je financiranje EU, sploh po aferi z grško poslanko. Ima pa zelo pozitivne izkušnje z Erasmus+ izmenjavami. Bila je na dveh tedenskih izmenjavah, tretjo je celo organizirala, v četrti pa je šla za več mesecev na Portugalsko. Dobila je izkušnje in znance, spoznala je nove kulture, čeprav smo vsi v EU (življenje, hrana, dnevne rutine) …  Vseeno pa sem sokrajanko še pobaral o prihodnosti EU. Pravi, da bo EU razpadla, ko pride do vojne. Če bo ohranila suverenost in bo v vojni zmagala, bomo vsi zelo veseli, da EU imamo in jo bomo znali bolj ceniti  kot danes, ko zares ne vemo, kaj vse EU ponuja.

Druga sokrajanka je bila bolj skromna – o EU sploh ni nikoli zares razmišljala. Ve le, da ni več meja, kar omogoča lažje potovanje, pa tudi denarne valute so poenotene. Se pa, zanimivo, v današnjih časih počuti bolj Evropejka kot Slovenka, saj, kot pravi, imamo veliko skupnih pravic. »Veliko ljudi dela za skupno dobro, a vsi Evropejci pač nikoli ne bomo kot en narod,« še dodaja. Na vprašanje o prihodnosti EU-ja, pa se je sokrajanka zatekla v preteklost: »najprej so bila plemena, nato večje vasi, pa mesta in države, danes je unija! V prihodnosti bo zagotovo združeno človeštvo – planetarna rasa,« še pravi sokrajanka.

»Da smo Slovenci v Evropski uniji, je napaka« pravi prijatelj z Gorenjske, ki zaključuje fakulteto. »Slovenija se ne bi smela zgledovati po ostalih državah – bolj bi morala biti samostojna  – da bi se ostali zgledovali po Sloveniji, ker imamo znanje,« dodaja in podaja primer Covida: »Vsi smo se zgledovali po Nemčiji. Slovenci bi morali še bolj opozoriti nase, ker imamo kvalitetno znanje!«  Prijatelj zato predlaga še namig, ki bi v EU parlament prišla iz Slovenije: Npr. vsi kadilci bi morali plačevati 10% višje zavarovanje. Ob koncu kratkega pogovora se je spomnil še dobro potezo Slovenije – na pogum bivšega predsednika vlade Janše, ki je prvi šel k Zelenskemu. »Pogumno. Zelo pogumno,« pravi sogovornik.

»Evropa bi morala še bolj vlagati v zeleno prihodnost. Npr. v infrastrukturo za električno energijo, več bi moralo biti sončnih in vetrnih elektrarn, spodbujati bi morali mala podjetija in s.p.-je« pravi prijatelj in dodaja, da bi EU morala dati jasne smernice za širitev po tujini: »Slovenija je majhen trg, EU bi morala omogočiti lažje poslovanje – da iz EU naredimo Ameriko,« modruje prijatelj.

Sestavek pa zaključujem s kratkim pogovorom s sokrajanom, ki sem ga imel sinoči. Dejal je, da se bolj počuti Evropejec kot Slovenec, saj smo Slovenci premalo narodno zavedni. »Evropska mentaliteta je veliko bolj opevana, kot Slovenska. Veliko več je promocije. Konec koncev tudi Slovenske firme razpadajo, nič več ni Slovenskega, niti zastav ob praznikih. Niti majc, ali napisev na čokoladi,« je konkreten sokrajan in dodaja, da je evropskih zadev mnogo. »Če samo pogledam Hrvate, oni imajo zastavo na vsakem koraku, veliko bolj ponosni so na svojo državo,« pa je misli sklenil sokrajan, ki je o prihodnosti Evrope zelo skeptičen, saj meni, da bo zahodna civilizacija počasi propadla zaradi razvajenosti nas samih in naroda nasploh, svetovni red bo nov, ne bomo se več ravnali in zgledovali po Nemčiji in Franciji, pač pa po Kitajski in Indiji.