Kultura / Neformalno izobraževanje

ŠILA – Šolska impro liga je nazaj!

16. 10. 2023 avtor: Društvo IMPRO
občinstvo

Po kratkem poletnem oddihu se je ŠILA – Šolska impro liga vrnila na 20 srednjih šol in partnerskih organizacij po vsej Sloveniji. Med poletjem smo ustvarjali z mladimi iz Belgije in Nizozemske na mednarodnem gledališkem taboru (hvala Erasmus+ za sofinanciranje), šli na morje, zbirali nove ideje, brali dobre knjige in se vrnili še z več navdiha.

Mednarodni gledlaiški tabor v neokrnjeni naravi
Mednarodni gledališki tabor v neokrnjeni naravi.

Kaj sploh delamo v ŠILI?

Dijaki in dijakinje s svojimi mentorji že od septembra urijo različne uprizoritvene veščine, se učijo spontanega odrskega ustvarjanja in se spopadajo z različnimi zabavnimi omejitvami v kratkih improviziranih prizorih – ŠILA disciplinah. In počasi so pripravljeni, da se v ligaškem sistemu pomerijo pred vašimi očmi. ŠILA je oblikovana kot tekmovanje med različnimi skupinami. Zmagovalca srečanja delno določi občinstvo, delno pa strokovno podkovani gledališki improvizatorji, ki ocenjujejo tudi tisto, kar laično oko morda ne vidi. Poleg ocenjevanja publika predstavo sooblikuje tudi s svojimi predlogi, ki služijo kot inspiracija mladim improvizatorjem in improvizatorkam. Prav vsak prizor, ki se zgodi v improvizacijskem gledališču, je enkraten in, če ga zamudite, ga ne boste mogli doživeti nikoli več.

Občinstvo na ŠILi - Šolski impro ligi, foto: Maruša Alice
Brez občinstva na ŠILI ne bi šlo. Foto: Maruša Alice

HAJP.

Začetek sezone ne bi bil pravi brez niti malo tekmovalne otvoritvene predstave. Če vas začetek jeseni vabi k temu, da bi zaviti v toplo odejo in samo poležavali na kavču, potem je tu HAJP., da vam požene kri po žilah. Mešana zasedba šilarjev in šilark bo v predstavi raziskovala tematiko energije v prizoru in iskala načine, kako prizore spremeniti v energijske bombe, ki bodo nahajpale vse prisotne v dvorani, tudi tiste najbolj zaspane. Vabljeni po svojo dozo energije v petek, 20. oktobra, ob 18. uri v Dijaški dom Tabor v Ljubljani.

ŠILA v letošnjem šolskem letu vstopa že v svojo 27. sezono, vsako leto pa je vključenih preko 200 mladih iz vse Slovenije.

Pridruži se nam tudi ti!

Če bi se rad_a iz gledalca ali gledalke prelevil_a v odrskega_o ustvarjalca_ko preveri, če je ŠILA že na tvoji šoli in se vključi v magično in igrivo skupnost gledaliških improvizatorjev. Če je na tvoji šoli še ni, nam piši in sigurno bomo tudi zate našli mesto na odru.

Na ŠILA odru je vedno zabavno.
Na ŠILA odru se vedno zabavamo. Foto: Maruša Alice

Več aktualnih informacij lahko najdete na Instagramu (@solska_impro_liga) ali spletni strani.

Se vidimo ob petkih v Dijaškem domu Tabor in po drugih krajih po Sloveniji – povsod je namreč že znano, da je petek ŠILA dan!