Mladinsko delo / Zdravje

Skavti na Festivalu duševnega zdravja v Mariboru

16. 5. 2024 avtor: Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov

V Mariboru je 15. maja 2024 potekal že drugi Festival duševnega zdravja v organizaciji Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Poleg pestrega programa delavnic, predavanj in okroglih miz, so se na stojnicah predstavile tudi organizacije, ki delujejo na področju skrbi za duševnega zdravja. Organizacij je bilo okrog 60, med njimi pa so bili tudi Skavti.

Skavti imajo preventivno skrb za duševno zdravje vpleteno že v temeljno poslanstvo organizacije, letos pa obeležujejo tudi deseto leto od prvega projekta, s katerim so zdrav življenjski slog med svojimi člani tudi bolj aktivno naslavljali. V teh desetih letih se je zvrstilo že pet triletnih projektov, med njimi je tudi projekt Zdravo!, ki je trenutno v polnem zamahu (projekt sofinancira Ministrstvo za zdravje RS).

Kot je v svoji magistrski nalogi ugotavljala Maja Kurbus, imajo skavti na duševno zdravje večine skavtinj in skavtov, ki so v raziskavi sodelovali, zelo pozitiven vpliv, pri čemer pomembno vlogo igrajo podporni medsebojni odnosi in čas, ki ga v sklopu skavtov preživijo v naravi. Skavtske dejavnosti igrajo pomembno vlogo predvsem kot preventiva na področju duševnega zdravja.

Aktivno preživljanje prostega časa v naravi, stran od zaslonov in hitenja modernega sveta, tesna skupnost, zaupanja vredni mladinski voditelji, varen prostor, osebno spremljanje in napredovanje vsakega posameznika, vse to so varovalni dejavniki, ki otrokom in mladostnikom omogočajo zdrav razvoj in optimističen pogled na svet. Raznolike preizkušnje, ki so jim pri skavtih izpostavljeni v varnem okolju, kjer se ne bojijo napak, pa jih opremijo z znanjem in veščinami, predvsem pa zaupanjem vase, ki ga potrebujejo za soočanje z izzivi v vsakdanjem življenju.

Na festivalu so se skavti tako predstavili z nekaj simpatičnimi aktivnostmi, ki jih redno izvajajo tudi na srečanjih, obiskovalcem pa so bila na voljo tudi gradiva s področja zdravega življenjskega sloga, ki so nastala tekom preteklih projektov in so predvsem v pomoč vsem, ki se pri svojem delu srečujejo z mladimi. Nekaj utrinkov dogajanja si lahko pogledate v foto galeriji.