Aktivno državljanstvo / Mobilnost mladih

Skavti so se udeležili 38. svetovne skavtske konference

21. 8. 2023 avtor: Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov
skavtska konferenca

Od 26. do 31. julija 2023 je v Nikoziji na Cipru potekala 38. svetovna skavtska konferenca ene od dveh krovnih skavtskih organizacij, WAGGGS. Potekala je pod geslom “Dream, Act, Lead”.

Konferenca se zgodi vsaka 3 leta in je strateško najpomembnejši dogodek v delovanju skavtske organizacije. Lahko bi rekli, da je svetovna konferenca en velik, pisan in dolg svet združenja ali občni zbor društva.
Konference se je udeležilo več kot 400 udeleženk in udeležencev iz 101 države sveta. Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS) sta tokrat predstavljala dva delegata.

Poleg volitev šestih novih članic svetovnega odbora, ki vodi organizacijo WAGGGS, so delegatke in delegati aktivno prispevali v številnih programskih in vodstvenih delavnicah, tkali mreže mednarodnih povezav in prijateljstev ter okusili čudovito gostoljubnost in odlično organiziranost gostiteljic – ciprskih skavtinj. Med čakanjem na izide glasovanja o predlaganih sklepih in predlogih sprememb sklepov so plesali in peli. Tudi trdega dela ni manjkalo, velikokrat pozno v noč ob pripravah predlogov sprememb sklepov in pobud za nadaljnje strateške usmeritve organizacije.

Posebnosti konference sta bila poudarka na WAGGGSovih petih svetovnih skavtskih centrih, ki delujejo kot mladinski centri in hostli ter ponujajo priložnosti, tako skavtom kot ne članom, za mednarodno prostovoljstvo in udeležbo na številnih programskih in izobraževalnih aktivnostih. Posebnost je bila tudi zelo številčna in aktivna participacija mladih delegatov in delegatk (od 18 do 29 let).

Pod WAGGGSovo streho smo, kot polnopravno članico, uradno sprejeli Hrvaško (Savez izviđača Hrvatske).
Naslednja WAGGGSova svetovna skavtska konferenca bo leta 2026 v Siem Reapu v Kambodži.

📷: Korana K.

WAGGGS je ena od dveh krovnih skavtskih organizacij. Združuje 153 držav članic, ki so razdeljene na 5 regij (Evropska, Arabska, Afriška, Azijsko-Pacifiška in Zahodna hemisfera). WAGGGS ima 5 skavtskih centrov, vsak ponuja kakovostne in nepozabne priložnosti za skavte vseh starosti.
Our Chalet v Švici, Sangam v Indiji, Our Cabaña v Mehiki, Pax Lodge v Veliki Britaniji in Kusafiri v Gani.

Skavtski delegat, načelnik Nejc Kurbus na svetovni skavtski konferenci organizacije WAGGGS, Ciper 2023