Skavtski dan spomina

8. 3. 2023 avtor: Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov

Slovenski skavti na 22. februar praznujejo Dan spomina. To je rojstni dan našega ustanovitelja Roberta Baden Powella, ki je živel pred več kot 100 leti. Skavti trdno verjamejo, da je zelo pomembno vedeti od kod prihajamo, zakaj smo nastali in kam gremo, zato imajo tudi v skavtski vzgoji (model po katerem vzgajajo otroke in mladostnike) eno od devetih področij poimenovano Temelji skavtstva. Ko se sprašujemo o svojih začetkih oz. koreninah, je seveda prva misel vsakega skavta prav Bi-Pi. Tako so namreč klicali Roberta njegovi skavti.

Baden Powella se z veseljem spominjajo, saj je bil človek, ki je življenje zajemal s polno žlico. Skozi vojaško kariero in lastne mladostne podvige je imel neverjetno dober uvid v stvari, ki jih potrebuje deška duša. Njegovi vzgojni prijemi so več kot očitno zadeli potrebe časa, saj je skavtsko gibanje iz prvih nekaj skavtov, ki so taborili na otoku Brownsea, zraslo v večmiljonsko gibanje mladih po vsem svetu.

Njegova knjiga Skavtstvo za fante pa naj bi bila četrta najbolj prodajana knjiga 20. stoletja. Seveda pa skavtstvo že dolgo ni več namenjeno le fantom, saj je kmalu po ustanovitvi skavtskega gibanja za fante nastala podobna organizacija tudi za dekleta. Nekatere države imajo še vedno dve ločeni organizaciji, v Sloveniji pa Skavti združujejo fante in punce. Tako se v svojih razlikah in podobnostih lahko dopolnjujejo na različnih področjih.

Ker imajo skavti za ustanovitelja tako navdihujočega človeka, se ga zelo radi spominjajo, še bolj pomembno pa je, da si ga vsi čim večkrat vzamemo za zgled. Zato je letos za dan spomina potekala vseslovenska skavtska akcija z naslovom “Kaj bi naredil Robert?”. Vsak prijavljen skavt je dobil priponko s podobo Roberta, ki si jo je lahko za cel teden pripel na obleko ali rutko.

Namen akcije je bil, da priponka vsakogar spomni na polno življenje, h kateremu smo poklicani na način, da se vsakič pred izzivom ali preizkušnja ustavimo in vprašamo “Kaj bi v moji situaciji storil Robert?” in si ga na ta način vzamemo za zgled. V sklopu akcije je nastalo tudi nekaj video vsebin, ki si jih lahko pogledate na Youtube kanalu Skavti, po celi Sloveniji pa se je iskrilo od dobrih del, medsebojne pomoči in naključnega izkazovanja prijaznosti.

Kako so slovenski skavti letos preživeli dan spomina?