Neformalno izobraževanje / Prostovoljstvo

Skavtski tabor KoRajža navdihnil 900 mladih za pogum in prostovoljstvo

29. 8. 2023 avtor: Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov
tabor Korajža

Radi bi, da bi bili pogumni, odločni in odgovorni pri »rajžanju« skozi življenje, kar se sklada s ciljem skavtske vzgoje; postajati samostojni, odgovoren in zdrav človek, kristjan in državljan.

Od 15. do 21. avgusta 2023 je potekal največji skavtski tabor letošnjega poletja, vseslovenski tabor popotnikov in popotnic z naslovom KoRajža. Prvič od leta 2001, ko je tovrstni tabor potekal nazadnje, se je iz skoraj vseh slovenskih stegov (lokalnih skavtskih enot) na tabornem prostoru  v Želodniku pri Domžalah zbralo skoraj 700 mladih, ki jih je vodilo 200 prostovoljcev.

Po tednih negotovega vremena, evakuacij in prostovoljne pomoči pri odpravljanju posledic poplav se je sonce skavtov usmililo. Vsak klan, kot se imenujejo lokalne skupnosti popotnikov in popotnic, skavtov med 16. in 21. letom, se je na tabor pripravljal že celo leto. Spoznavali so se s klani iz sosednjih stegov in pripravljali svoje predstavitve, 15. avgusta, na praznik Marijinega vnebovzetja pa so se po trasah, ki so jih pripravili drug drugemu, odpravili na pot.

KoRajža

Geslo tabora, KoRajža, spodbuja udeležence, naj navkljub strahovom izberejo pogum za vsak nov korak na poti mladosti, naj veselo potujejo, naj bodo v odnosu do sveta srčni ter naj živijo z nogami na zemlji in s srcem v nebesih.

Vsebinska rdeča nit je bila povezana s svetim Pavlom in njegovo življenjsko potjo – slepoto, padcem in potem spregledanjem. Tudi mladi ugotavljajo, da jih svet pogosto slepi, da tudi sami padajo. S programom tabora želijo doseči, da bi popotniki v dobi odraščanja dosegli točko, kjer bi znali sprejeti svoje nepopolnosti in šibkosti. Da bi svoje talente dali na razpolago, se sprejeli take, kot so, in se ne bali prositi za pomoč, če jo potrebujejo. Radi bi, da bi bili pogumni, odločni in odgovorni pri »rajžanju« skozi življenje, kar se sklada s ciljem skavtske vzgoje; postajati samostojni, odgovoren in zdrav človek, kristjan in državljan. Zgled svetega Pavla popotnike spodbuja, da se sicer trudijo izboljšati svoje nepopolnosti, skavtska družina in Bog pa jih imajo radi take, kot so, z njihovimi šibkostmi vred.

Prve tri dni je tabor potekal potovalno, udeleženci so hodili, občudovali slovenske kraje in služili – pomagali ljudem, ki so jim ponudili prenočišče in tako spreminjali svet na bolje. Četrti dan pa so se popoldne zbrali na skupnem tabornem prostoru, si postavili bivake in prenočišča in se zbrali v prvem uradnem zboru, kvadratu, med katerim je na jamboru zaplapolalo kar 70 zastav!

V soboto, peti dan, so nas v jutranjem kvadratu pozdravili načelnik in načelnica Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, Nejc Kurbus in Tjaša Sušin, direktor Uprave za zaščito in reševanje Leon Behin in vršilka dolžnosti direktorja Urada za mladino mag. Tina Kosi, ki so se udeležencem zahvalili za njihovo vlogo pri prostovoljnem delu z mladimi in pomoči v primeru naravnih nesreč ter jih navdihnili z opogumljajočimi nagovori.

Dopoldne so se popotniki razdelili po sedemnajstih delavnicah, na katerih so jim različni gosti predstavili zanimive tematike, od pričevanj in življenjskih zgodb do debat o aktualnih tematikah. Med drugim so jih obiskali Cene Prevc, Marija in Andrej Štremfelj, Gabrijel Kavčič ter Inštitut Integrum. V času puščave, (individualne osebne refleksije), so imeli čas, da se jih dotakne vsebina delavnic, da se soočijo sami s seboj in imajo možnost biti ranljivi. Ves čas so imeli tudi priložnost, da se po potrebi umaknejo v miren in varen prostor in če želijo, pogovorijo s strokovnjaki za duševno zdravje. Lahko so šli tudi k spovedi ali na duhovni pogovor. 

Zvečer so se zbrali okrog jambora s svojimi zastavami in prisluhnili nagovoru ljubljanskega pomožnega škofa Franca Šuštarja, ki je prisotne spodbudil, naj bodo ponosni na svojo vero in pripravljeni slediti Bogu. Večer so zaključili s procesijo s svečami in skupnim slavljenjem s Stična bendom.

V nedeljo je popotnike po uradnem jutranjem zboru v kvadratu čakal lunapark; udeležili so se različnih športnih izzivov in delavnic praktičnih veščin. Lahko so se preizkusili tudi v izobraževalnih sobah pobega na temo zdravega življenjskega sloga, ki so bile izvedene v sklopu programa Zdravo! Nekateri so se iz sob rešili prej, drugi kasneje, vsi pa so preko ugank in pogovora prevetrili svoje navade in si zadali kakšen osebni izziv. Sobe pobega Skavti izvajajo v okviru programa Zdravo!, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje RS. V popoldanskem času so udeleženci imeli pogovorne delavnice, na katerih so predstavniki različnih večjih projektov in organov Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov predstavili svoje delo in jih povabili k udeležbi in sodelovanju. Po slovesni nedeljski maši pa so dan zaključili s praznovanjem – koncertom benda, ki so ga skavtski voditelji sestavili posebej za to priložnost.

V ponedeljek so se popotniki pogovarjali o tem, kam jih bo njihova pot – življenjska in tista po koncu tabora KoRajža – odpeljala. Popoldne pa se je množica skavtov spet odpravila domov na vse konce Slovenije. Kot pravi geslo zadnjega dneva: Korajžno v svet!

Avtorica prispevka je Ana Knez.