Neformalno izobraževanje

Škofja Loka z mladimi vodniki

13. 11. 2023 avtor: Turistična zveza Slovenije
mladi

Turistična zveza Slovenije je pripravila že deseto tekmovanje za mladega Turističnega vodnika, ki je tokrat potekalo v Škofji Loki. Državnega tekmovanja v turističnem vodenju se je udeležilo 12 kandidatov, ki so se odlično pripravili na vodenje po prikupnem srednjeveškem mestecu.

Gre za tekmovanje namenjeno mladim, ki si želijo novih izkušenj in znanja s področja turističnega vodenja po Sloveniji. Kandidati so s svojimi resnično dobro pripravljenimi vodenji navdušili strokovno komisijo, ki so jo sestavljale Marija Brložnik, Adrijana Ježovnik in Jasna Kejžar Hartman.

Bronasto značko mladi turistični vodnik je prejel Ažbe Poglajen iz Dola pri Borovnici, srebrno pa Blaž Bunderla iz Bleda. Letos se je komisija prvič, odkar tekmovanje poteka, odločila, da podeli dve zlati znački. V kategoriji med srednješolskimi kandidati je zlato značko osvojil Benjamin Merzdovnik iz Dravograda, med kandidati iz višjih šol pa je zlato značko prejel Miha Erman iz Voličine.

mladi
Zmagovalci tekmovanja za mladega turističnega vodnika; Foto: Turistična zveza Slovenija

Turistično gostinska zbornica Slovenije (TGZS) je vse kandidate nagradila z bonom za udeležbo na tečaju za turističnega vodnika TGZS, oba zmagovalca pa sta prejela tudi bon za opravljanje izpita.

Ob zaključku tekmovanja so si kandidati, mentorji in člani komisije ogledali Dvorec Visoko in spoznali zgodovino pisatelja Ivana Tavčarja, ki je v Poljanski dolini našel navdih za eno najlepših slovenskih ljubezenskih zgodb, v kateri si junaki izpovedujejo ljubezen za vse življenje na planinah z gorskim cvetjem.