Šport

Slovenci dvojni dvakratni balkanski prvaki v planinski orientaciji

29. 10. 2019 avtor: Uredništvo

Pod okriljem Združenja planinskih organizacij Balkana (BMU) je mednarodno prvenstvo v planinski orientaciji letos organizirala Planinska zveza Bosne in Hercegovine. Na Igmanu nad Sarajevom se je drugi oktobrski konec tedna v planinski orientaciji preizkusilo 23 ekip iz Bosne in Hercegovine, Črne gore, Severne Makedonije, Srbije in Slovenije, od koder se je na balkansko prvenstvo uvrstilo šest ekip, najuspešnejših na Slovenskem planinskem orientacijskem tekmovanju, ki je bilo maja na območju občin Nazarje, Mozirje, Šoštanj in Velenje. 

Slovenske ekipe so na balkanskem prvenstvu dosegle dve prvi in dve drugi mesti ter ekipni pokal za skupno drugo mesto. V štirih starostnih kategorijah –  pionirji (do 15 let), juniorji (do 18 let), seniorji (od 18 do 45 let) in veterani (nad 45 let) – ,so se pomerili planinci iz Bosne in Hercegovine, Črne gore, Severne Makedonije, Srbije in Slovenije.

Dveh naslovov balkanskih prvakov so se veselili v PD Poljčane, podprvaki v kategoriji juniorjev so postali planinci iz PD Borovnica, med seniorji pa člani PD Šoštanj.

Tekmovanje, ki predstavlja skupek znanj, izkušenj in uporabe tehničnih naprav za gibanje v naravi, še posebej v gorskem svetu, je potekalo v obliki ekipnega tekmovanja v štirih starostnih skupinah. Tekmovalci z zemljevidom in kompasom v rokah so se na planini Igman pomerili na dnevni in nočni preizkušnji, obvladovanju razvedanja na terenu pa so morali dodati še teoretično znanje prve pomoči in planinskih vsebin. 

Planinsko društvo Poljčane, zadnja leta skorajda nepremagljivo v planinski orientaciji v Sloveniji, je tudi v Bosni in Hercegovini pokazalo dobro pripravljenost in se veselilo dveh naslovov balkanskega prvaka v planinski orientaciji. V kategoriji juniorjev so slavili Klemen Španring, Jernej Rupnik in Žan Skerbiš, letošnji slovenski državni prvaki. 

Sodelovanje na tekmovanju je bilo zanimiva izkušnja. Pot do prizorišča je bila dolga, prav nasprotno pa tekmovalna proga. Ta je bila kratka, orientacijsko manj zahtevna in v velikem delu speljana po cestah. Predvsem mi je bila všeč pokrajina, njihova hrana in prijazni gostitelji. Ogledali smo si tudi skakalnico na Igmanu, prizorišču olimpijskih iger leta 1984, ter na hitro tudi Sarajevo,” je vtise strnil srednješolec Rupnik.  

Poljčančani so imeli na vrhu slovensko družbo, med juniorji drugouvrščeno ekipo PD Borovnica, ki so jo sestavljali Klara Levec, Anže Mali, Gašper Mali, Franci Suhadolnik in Gašper Suhadolnik. Na tretje mesto med juniorji se je uvrstila ekipa iz Srbije in med seniorji ekipa iz Črne gore, v tej kategoriji je bila druga slovenska ekipa iz PD Borovnica šesta. 

Slovenija je osvojila tudi ekipni pokal za skupno drugo mesto, ki ga je prevzela Ana Suhadolnik iz PD Borovnica, načelnica Mladinske komisije Planinske zveze Slovenije, pod okriljem katere imamo na sončni strani Alp že več kot 60-letno tradicijo planinskih orientacijskih tekmovanj. “Na balkanskem prvenstvu v planinski orientaciji sem bila tokrat tretjič, a prvič kot načelnica, kar je bila zame velika sprememba. Čutila sem večjo odgovornost ter skrb do soudeležencev, njihovega počutja in varnosti. Hvaležna sem jim za vso podporo, pa tudi sicer sem ponosna nanje. Krasno so se odrezali,” je piko na i pristavila Suhadolnikova. Ekipno zmago je slavila Srbija, tretje mesto pa Severna Makedonija.

Fotogalerijo iz tekmovanj si lahko ogledate tukaj.

Vir in foto: Planinska zveza Slovenije