Mladinska politika

Sloveniji za 29. rojstni dan: Za napredek družbe je participacija mladih ključna

24. 6. 2020 avtor: Uredništvo

Jutri, 25.6.2020 Slovenija praznuje 29. rojstni dan. Leta 1991 na isti dan, smo postali neodvisna država s sprejetjem Deklaracije o neodvisnosti Slovenije in Temeljni ustavni listini samostojnosti. 

V Sloveniji pa z našim praznikom povezujemo tudi zaključek šolskega leta. Ob tej priložnosti, pa lahko povežemo pomen izobraževanja, ki se začasno zaključuje, s pomenom praznovanja, ki naj bi spomnil na smisel naše narodnostne zavesti. Z vami delimo razmišljanje enega izmed učiteljev, ki je zapisal za castnik.si ob dnevu Državnosti: “Ali mlad Slovenec s pomočjo šole izve, kaj je ljubezen do domovine? Kaj učitelji sploh dosežemo pri gradnji zavesti mladega? Ali dosežemo znanje in pravo samozavest, ki bi morala izvirati iz učencev? Vrednote osebnega življenja, ki so temelj solidarnosti, sočutja in sožitja? Osebno trdnost, ki je ne bo premamil prvi večji znesek ali politični pritisk? In ne nazadnje: ali vzgojimo in izobrazimo mladega človeka, ki se zaveda samega sebe, svoje človeške in duhovne edinstvenosti, svoje vloge v življenju, svojega naroda in države?  Ali vzgajamo mlade ljudi, ki poznajo zgodovino svojega in slovenskega naroda in do tega čutijo spoštovanje? Šola ne more nadomestiti drže in odnosa do vrednot, ki morajo izvirati iz družine. In kako nujno bi bilo, da bi te vrednote sporočali tudi politika, družba in njeni mediji.” 

Vsak mlad človek nosi odgovore v sebi. In morda prav na jutrišnji dan – slavnostni dan Slovenije, bo nekdo začutil potrebo po novi idejah in zamislih, ki bodo izhajale iz zavesti po krojenju novih državnih smernic za boljšo prihodnost. Za napredek družbe je participacija mladih ključna, saj se slovensko prebivalstvu stara. 

Dan državnosti: Slovenija nekoč in danes

Statistični urad RS je ob prazniku pripravil primerjavo nekaterih statističnih podatkov na demografskem področju. V nadaljevanju navajamo podatke o staranju populacije:

Vir: uredništvo mlad.si