Okolje in trajnost / Zdravje

Slovenski vinski vitezi začenjajo projekt Mladi in vino

9. 11. 2020 avtor: Uredništvo

»Otrok, ki odrašča v vinogradniško-vinarski družini, veliko prej in bolje spozna vse resnice o vinu, tako dobre kot manj dobre. Hitro ugotovi, da so dobre povezane z zmernostjo in spoštljivostjo, one druge pa s pretiravanjem. Predvsem pa ugotovi, da je pot do užitka ob kozarcu vina dolga in trnova.«

                                                                 Meta Frangež, Slovenska vinska kraljica leta 2019

Društvo Evropski red vitezov vina – Konzulat za Slovenijo začenja projekt Mladi in vino, v okviru katerega bo bivša slovenska vinska kraljica Meta Frangež, nagovarjala svoje vrstnike ter jih usmerjala k zdravemu in kulturnemu pitju vina ob hrani.

V Evropskem redu vitezov vina želijo jasno povedati, da različne dobronamerne javne razprave v zvezi z vinom še niso reklama vinu, vsaka površna zakonsko omejevalna obravnava pa je popolnoma neprimerna in škodljiva. Gre le za sodobnejši pristop k javnemu diskurzu v zvezi z žlahtno kapljico. Vino je namreč zelo posebna, neprimerljiva in zgodovinsko pogojena alkoholna pijača, ki je prisotna v vseh sferah zasebnega in javnega življenja.

Da bi v tem smislu lažje vzpostavili pristen stik z mladimi, so v Evropskem redu vitezov vina, Konzulatu za Slovenijo, sklenili uvesti vseevropski inštitut asessor(in) oziroma prisednik/ica. Ta predvideva ustrezno usposobljeno mlado osebo od 18. do 30. leta starosti, ki bi na socialnih omrežjih, na srečanjih in s pomočjo medijev na čim bolj neposreden način komunicirala s svojimi vrstniki, odpirala aktualne teme v zvezi z vinom in jih z argumenti tudi pojasnjevala. Po temeljitem premisleku so se odločili za Meto Frangež, ki je to pomembno poslanstvo kot prva v Sloveniji in ena prvih v Evropi, jeseni že začela opravljati. Prepričani so, da se bo na tej novi, zanimivi in zahtevni viteški poti uspešno povezovala z mladimi v Sloveniji in širše ter jih na najboljši možen način usmerjala k zdravemu, zmernemu kulturnemu pitju vina, na posreden način pa pomagala ohranjati slovensko vinorodno podeželje, slovensko kulturno krajino in tradicijo ter postopoma prispevala k boljši socialni in zdravstveni sliki v Sloveniji.
   
»Čvrsto sem prepričana, da na svoji vinski poti zgodbo o vinu želim predajati še naprej in mladim ljudem razkrivati bogastvo, ki se skriva v žlahtni kapljici. Kar nekaj časa pri delu v domači Hiši penin Frangež spremljam očeta, v zadnjem času pa tudi njegovo pripadnost in zaprisego Evropskemu redu vitezov vina. Ugotovila sem, da se večina mojih spoznanj močno ujema z njihovim poslanstvom in vlogo v družbi. Ko so mi v Legaturi za Pomurje v Konzulatu za Slovenijo predstavili projekt Mladi in vino, ki ga Evropski red vitezov vina načrtuje v prihodnjem obdobju, sem začutila, da bi lahko bila del tega. Prejela sem povabilo in želja se mi je uresničila,« pa je o projektu povedala Frangeževa.
 

Vir: Društvo Evropski red vitezov vina – Konzulat za Slovenijo in Slovenske novice