Zabava in prosti čas

Smo lahko mladi sprememba tudi v predpraznični nakupovalni mrzlici?

1. 12. 2023 avtor: Jerneja Potočnik
praznično nakupovanje

Komaj smo za seboj pustili črni petek, že se v naše elektronske predale, poštne nabiralnike in vse druge kotičke našega življenja vrivajo nove akcijske ponudbe, ki jih nikakor ne smemo zamuditi.

Nakupovalna mrzlica, ki se začne novembra in traja še ves praznični mesec december, je lahko zelo izčrpavajoča in prav mladi s svojo trajnostno zavestjo smo lahko tisti, ki se lahko poskusimo letošnji (pred)praznični nakupovalni mrzlici upreti.

Je to sploh mogoče? Seveda! Prav zato smo zbrali nekaj namigov, ki te lahko pripravijo na prihajajočo decembrsko nakupovalno vzdušje …

1. Najprej naredi seznam prioritet

Preden se potopiš v svet ponudb in popustov, si zapiši, kaj je tisto, kar v tem času zares potrebuješ, če kupuješ darila za svoje drage, pa naredi tudi seznam teh. Razmisli o darilih, ki imajo poseben pomen in se izogni nepotrebnim impulzivnim nakupom. S tem ne prihraniš le denarja, ampak narediš praznična darila bolj premišljena in osebna.

Praznična darila lahko tudi izdelaš! Uporabi domišljijo, pobrskaj po mlad.si in po socialnih omrežjih ter letos navduši z domačimi darili. Veš kaj je trenutno res in? Domači keramični izdelki, ki jih ustvariš s pomočjo dobre stare DAS mase, ki jo posušiš na zraku ter nato pobarvaš. Kaj ustvariti? Vse od svečnikov do držal za kadilo in kadilne storže, majhnih krožničkov za odlaganje nakita pa do mini keramične igre križec-krožec …

2. Izberi lokalno

Podprimo lokalno! Namesto, da se prepuščamo množici velikih trgovskih centrov, obiščimo lokalne trgovine in umetniške tržnice. Pogosto lahko tam najdemo unikatna darila, ki imajo dodano vrednost in pripomorejo k podpori lokalnih podjetij.

Slovenski ustvarjalci se pogosto zbirajo na posebnih predprazničnih sejmih – gotovo katerega izmed njih najdeš tudi v svoji bližini.

3. Ostani kritičnih misli

Čeprav se zdi, da nas vsaka akcijska ponudba kliče prav nas, bodimo informirani potrošniki. Raziskujmo akcije, primerjajmo cene in se prepričajmo, ali so popusti res tako ugodni, kot se zdijo na prvi pogled.

Vedi tudi, da imaš kot potrošnik v EU posebne pravice, zato bodi pozoren tudi na umetno napihovanje cen pred velikimi znižanji, saj lahko na to opozoriš tudi tržni inšpektorat.

4. Omeji uporabo kod za popuste

ANA10, TIKTOK20, SUN25, MAMA5 … Skorajda ni več nakupa, ki ga na spletu naredimo brez kode za popust.

Kode za popuste so mamljive, vendar ne dopustimo, da nas vodijo v nepotrebne nakupe. Preden uporabiš kodo za popust, se vprašaj, ali res potrebuješ izdelek in ali je popust res ključen.

Včasih je bolje plačati polno ceno za nekaj, kar resnično potrebuješ, kot pa se prepustiti akcijski evforiji ter kupiti nekaj, česar v tistem trenutku dejansko ne potrebuješ.

5. Izmenjava daril

Namesto tradicionalnega nakupovanja ter obdarovanja na način, da prav vsak obdaruje vsakega, lahko organiziraš izmenjavo daril s prijatelji ali družino. Vsakdo dobi eno osebno izbrano darilo, kar zmanjšuje pritisk nakupovanja in hkrati poudarja pomembnost medsebojnih odnosov. Gre za koncept, ki ga gotovo bolje poznaš pod imenom »secret santa« …

6. Sodelovanje v dobrodelnih akcijah

Praznični čas je idealen čas za deljenje in skrb za druge. Namesto da svojo žepnino, štipendijo ali prihranke zapravljaš za nepotrebne stvari, razmisli o sodelovanju v dobrodelnih akcijah.

7. Ustvarjanje spominov namesto kupovanja stvari

Prazniki so tudi čas za ustvarjanje spominov. Organiziraj srečanja s prijatelji in družino, ustvarjajte skupaj, pecite piškote, obiščite prireditve v mestu, odpeljite se v najbližje mesto s praznično tržnico … To so dejavnosti, ki prinašajo trajne spomine in so pogosto bolj dragocene od materialnih daril.

Le pogumno, ne boj se biti sprememba letošnjih praznikov!