Mobilnost mladih

Soba pobega – mednarodne priložnosti za mlade

4. 7. 2023 avtor: Zavod Nefiks
Soba pobega - mednarodne priložnosti za mlade

Skupina mladih se odpravi na potovanje z vlakom po Evropi. V kupeju najdejo pozabljen kovček. Bodo lahko v 45 min ugotovili komu pripada kovček in ga vrnili lastniku_ici?

Mladim iz Bežigrada, Sostra, Kašlja, Šentvida, Polja, Črnuč in Šiške je že uspelo. Ugotovili so čigav je kovček in med raziskovanjem izvedeli tudi nekaj o tem kaj so mladinske izmenjave, kako lahko postaneš prostovoljec_ka v drugi državi, kako lahko dobiš brezplačno interrail vozovnico za potovanje po EU in še marsikaj drugega.

Ti je žal, da si zamudil_a to priložnost? Ne skrbi, septembra bomo sobo pobega izvedli še v ČMC Zalog in ČMC Golovec. Prijave že zbiramo tukaj: https://app.nefiks.si/activity/1799.

Sobo pobega lahko obiščete:

Skupine in posamezniki_ice se lahko prijavite pri mladinskih delavcih_kah v posameznih enotah Mladih zmajev ali preko spletne prijavnice: https://app.nefiks.si/activity/1799. Soba pobega je namenjena mladim od 13 do 30 let. V sobo pobega lahko vstopa 3 – 6 udeležencev_k naenkrat.

O mednarodnih priložnostih

Mladinske izmenjave omogočajo mladim iz različnih držav, da se v okviru projekta srečajo in skupaj bivajo za krajši čas. Trajajo lahko med 5 do 21 dni, udeležijo pa se jih lahko mladi, stari od 13 do 30 let. Vsi stroški (bivanje, potovanje, materiali) so kriti iz sredstev Erasmus+; možno pa je, da posameznik prispeva del sredstev s pomočjo katerih se krijejo dodatni stroški (na primer stroški potovanja).

Evropska solidarnostna enota (kratica ESE) združuje mlade pri prizadevanjih za bolj vključujočo družbo, pri pomoči ranljivim osebam in pri reševanju družbenih izzivov. Udeleženci evropske solidarnostne enote se zavzemajo za vrednote solidarnosti, spoštovanja človekovega dostojanstva in človekovih pravic in verjamejo v uveljavljanje pravične in enakopravne družbe.Mladi se lahko preko Evropske solidarnostne enote vključujo v:

Program mladim prostovoljcem v okviru kratkoročnih in dolgoročnih projektov krije stroške bivanja (nastanitev, prehrana), poti in zavarovanja. Poleg tega pa dobijo prostovoljci tudi žepnino in mentorstvo.

Iskalnik priložnosti za prostovoljstvo: https://youth.europa.eu/go-abroad/volunteering/opportunities_sl 

Na portalu ESE se lahko registrirajo mladi od 17. leta starosti, a morajo biti na datum začetka aktivnosti stari vsaj 18 let in ne smejo biti starejši od 30 let. Evropska solidarnostna enota je odlična priložnost, da mladi pridobijo izkušnje in kompetence dela v tujini in se naučjo novih stvari. Tukaj lahko preberete tudi zgodbo Valeriie, mlade prostovoljke iz Ukrajine, ki je na Zavodu Nefiks nekaj mesecev opravljala prostovoljno delo.Te mika prostovoljstvo izven EU? Obrni se na Zavod Voluntariat: https://www.zavod-voluntariat.si/mednarodne-aktivnosti/.

DiscoverEU je mednarodna priložnost preko katere lahko 18-letni prebivalci EU ali pridruženih držav med potovanjem predvsem z vlaki po Evropi spoznavajo njeno raznolikost, spoznajo kulturno dediščino in zgodovino in se povežejo z ljudmi iz vse celine. V okviru priložnosti DiscoverEU prejmejo mladi vozovnico, ki jim omogoča 30 dni potovanja v EU. Mladi z manj priložnostmi pa lahko dobijo tudi dodatno finančno in mentorsko podporo, ki jim omogoča kulturne obiske, učne dejavnosti, prevoze, nastanitev, hrano – stroški so kriti s pomočjo sredstev Erasmus+.
Več informacij: https://youth.europa.eu/discovereu_sl.Mladinske izmenjave, študijske izmenjave, praksa/študij v tujini, prostovoljstvo… Znotraj Erasmus + in drugih EU programov je mladim na voljo res veliko različnih možnosti, poleg tega pa obstaja še nešteto drugih programov, ki so prav tako zanimivi in mladim omogočajo raziskovanje celega sveta. Pregled vseh teh priložnosti z osnovnimi informacijami so pripravili v Mladinskem EPI centru Piran.

Eurodesk
Za več informacij o EU priložnostih za mlade se lahko obrneš tudi na katerokoli od Eurodesk info točk: https://profiles.eurodesk.eu/?country=SI&countryId=SI. 

Brezplačno karierno svetovanje
Te mika tujina ampak je vseh možnosti preveč in ne veš kaj bi bila prava pot zate? Ne skrbi, Mreža KROJ, katere del so tudi Mladi zmaji, mladim nudi brezplačno karierno svetovanje. Na mladinske karierne svetovalce se lahko obrneš z vprašanji povezanimi z izbiro srednje šole, faksa in seveda tudi mednarodnih priložnosti.
https://mreza-kroj.si/karierna-svetovalnica/

O aktivnosti
Soba pobega – mednarodne priložnosti za mlade, je igra preko katerega želimo mlade informirati o mednarodnih priložnostih (Erasmus +, Evropska solidarnostna enota in drugi programi), kako lahko sodelujejo in kaj vse jim to lahko prinese (razvoj kompetenc, večja zaposljivost, razširjena socialna mreža …). Aktivnost je sestavljena iz dveh delov, igre in pogovora po igri, dodatne informacije pa lahko mladi dobijo tudi preko “playliste” na platformi Ljubljana mesto učenja (https://ljubljana.cityoflearning.eu/sl/activities/15902).

Aktivnost je nastala v soustvarjanju z Javnim zavodom Mladi zmaji in se izvaja v vseh enotah Mladih zmajev po Ljubljani.

soba pobega logotipi