Mladinska politika

Spletni dogodek o informiranju in komuniciranju v mladinskem sektorju Slovenije

22. 3. 2021 avtor: Uredništvo

Na pobudo Urada RS za mladino, v sodelovanju z Mladinskim svetom SlovenijeNacionalno agencijo MOVIT,  Mrežo MaMa in ob 10 letnici portala www.mlad.si, je danes potekal spletni dogodek o informiranju in komuniciranju v mladinskem sektorju Slovenije.

Na dogodku sta bila predstavljena komuniciranje in informiranje kot področji, ki ponujata številne izzive in priložnosti, dostop do kakovostnih informacij pa kot vse pomembnejši del pri pridobivanju znanj in veščin.

Uvodoma je več kot 90 udeležencev posveta nagovorila  direktorica Urada RS za mladino, mag. Dolores Kores, ki je izpostavila pomen informiranja in komuniciranja: » Informiranje in komuniciranje sta zelo pomembni področji, še posebej v današnjem svetu digitalizacije in epidemije, ko se je vse preselilo na splet. Danes, če dogodka ne komuniciramo in o tem informiramo širšo javnost, je kot, da dogodka ni. Tudi starejši se na tem področju lahko veliko naučimo od mladih predvsem, ko gre za družabna omrežja. Današnji dogodek je tako priložnost, da se medsebojno informiramo, komuniciramo in podelimo primere dobre prakse ter s tem širimo naše znanje.«

V imenu Mladinskega sveta Slovenije pa je udeležence pozdravil predsednik Mladinskega sveta Slovenije, Miha Zupančič, ki je poudaril pomen informiranja in komuniciranja, ki se je v zadnjem letu, zaradi epidemije precej spremenilo in kot glavno orodje v ospredje postavilo splet: »Želimo si in si prizadevamo, da bi mladi na čim lažji in hitrejši način prišli do informacij in bili čim bolj informirani o dogodkih, projektih in vsebinah mladinskega sektorja in naše organizacije. Zato je vsekakor pomembno, da komuniciramo na pravi način in strateško, saj so informacije tako bolj dostopne na nacionalnem in lokalnem nivoju. Se pa včasih soočamo s prenasičenostjo informacij, zato moramo biti dobro informirani tudi predstavniki mladih in moramo znati pridobljene informacije dobro uporabiti.«

V nadaljevanju je Nataša Lombergar iz Urada RS za mladino, predstavila komunikacijska orodja Urada za mladino. Direktorica Mreže MaMa in glavna urednica portala mlad.si, mag. Maja Hostnik pa je predstavila uredniške smernice, standard in merila uredništva mlad.si.

V drugem delu je najprej sledila predstavitev pristopa komuniciranja novih programov Erasmus+ in Evropske solidarnostne enote, ki ga je predstavila vodja informiranja in podpore na Movitu Tinkara Bizjak. 

Osrednji gost posveta je bil Marcel Dover iz Agencije Statera, ki dodal pomemben pečat in predstavil digitalno komuniciranje: kako pisati besedila za portale, kako pripraviti objave za družbena omrežja in kako pisati v pravilni slovenščini. Skupaj z moderatorko posveta, Zio Perko Rogelj pa sta kot piko na i dodala še primere dobrih praks v medijih.

Na koncu je besedo dobil še skriti gost, Andrej Savelli iz Urada Vlade RS za komuniciranje (UKOM). Savelli je na UKOM-u del ekipe, ki skrbi za družabna omrežja in je na kratko predstavil vladno strategijo komuniciranja na tem področju in podal nekaj praktičnih nasvetov.

Vir: uredništvo mlad.si