Znanost

Spletni jezikovni portal Franček in projekt Slovenščina na dlani

26. 10. 2020 avtor: Uredništvo

Pod okriljem Sekcije za leksiko pri Slavističnem društvu Slovenije (ZDSDS) je potekala spletna predstavitev dveh spletnih izobraževalnih projektov – portala Franček in projekta Slovenščina na dlani. Oba projekta sta namenjena otrokom in mladostnikom v različnih starostnih obdobjih ter učiteljem. Spletni jezikovni portal za otroke in mlade je zaenkrat še v demo verziji, veliko dopolnitev pa bo doživel novembra.

Na vstopni strani jezikovnega portala Franček bo uporabnik, podobno kot pri Franu, zapisal želeno besedo. Nato pa bo imel na voljo več možnosti iskanja: kaj pomeni ta beseda, poišči besede s podobnim pomenom, kako izgovorim to besedo, kako uporabljajo to besedo v narečjih. Dodana bo tudi povezava na zemljevid ter na Slovenski lingvistični atlas, učenci pa se bodo lahko tudi posneli in poslali posnetek z izgovorom njihove narečne izgovorjave. Franček bo namenjen različnim starostnim skupinam. Posameznik bo lahko izbiral stopnjo zahtevnosti v treh ravneh: prvi do peti razred, šesti do deveti razred ali srednja šola. Portal bodo lahko zainteresirani uporabljali brez prijave. Na voljo bo tudi igrica Besedoboj, s pomočjo katere bodo lahko prijavljeni zbirali rezultate, ki jih bodo lahko primerjali z drugimi, tako na ravni svojega razreda kot tudi širše – na ravni svoje šole oz. celotne države.

Tudi projekt Slovenščina na dlani je zaenkrat še v pripravi, celostno naj bi zaživel ob začetku prihodnjega šolskega leta. Snovalci si želijo s projektom pripraviti kakovostno prosto dostopno učno e-okolje tako na računalnikih kot tablicah in pametnih telefonih.

Projekt bo ponujal obsežno zbirko nalog in vaj po sklopih: pravopis, slovnica, frazemi in pregovori ter besedilo, dodana pa bo tudi baza znanja oz. razlage, namenjene podpori pri reševanju nalog.

Vir: Slavistično društvo Slovenije in Slovenska tiskovna agencija