Okolje in trajnost

Spoštujmo hrano, spoštujmo planet – izziv za mlado populacijo

11. 6. 2025 avtor: Mladinski center Prlekije-Pokrajinski center NVO, socialno podjetje
hrana

Mladi iz MCP-ja so se udeležili nedavnega posveta ob Slovenskem dnevu brez zavržene hrane, ki je potekal v Centru Rog v Ljubljani in ga je odprl prleški rojak, dr. Ervin Kosi, državni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Zelo pester in poučen celodnevni dogodek je namreč organiziralo omenjeno ministrstvo v partnerstvu z Ministrstvom za okolje, prostor in energijo ter organizacijo Ekologi brez meja.

Govorilo se je o upravljanju s presežki hrane in donirano hrano, predstavljeni so bili rezultati in smernice projekta Krožnik 12,3 za manj odpadne in več trajnostne hrane v restavracijah, razglašeni pa so bili tudi zmagovalci natečaja Stran pa ne bomo metali. Po uvodnem pogovoru z organizatorji je bil v izvedbi Balzsa Cseha, ki je predsednik madžarskega tovrstnega združenja in tudi svetovalec za razvoj mreže pri Evropski mreži bank hrane, predstavljeni modeli prerazporejanja presežkov hrane v madžarski banki hrane.

Lena Gasparič Zver iz Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je predstavila ključne zahteve za varno in enostavno posredovanje donirane hrane. Sledilo je omizje, kjer so bile podane izkušnje glede doniranja in razporejanja presežkov hrane, tu je še posebej pozitivno izstopal začetnik in eden najzaslužnejših pobudnikov tovrstnih aktivnosti v Sloveniji Zdene Podlesnik iz Zveze Lions klubov.

Spregovorila je tudi Tadeja Kvas Majer iz MKGP in predstavila, kako je urejeno prerazporejanje hrane v Sloveniji, nato pa je na tem področju najaktivnejšim in zaslužnim organizacijam podelila priznanja ministrstva. Med prejemniki je iz pomurske regije priznanje tako prejel tudi Mladinski center Prlekije.

Dada Jerovšek, Kaval Group, je predstavila uvajanje ukrepov za manj odpadne in več trajnostne hrane v restavracijah, sledila je predstavitev Kaj se dogaja na področju odpadkov v turizmu in omizje Zakuhajmo za boljši jutri, kjer so sodelovali Luka Jezeršek – Jezeršek gostinstvo, Uroš Štefelin – Hiša Linhart in Matija Blažič – Ribno Alpine Resort. Po ogledu videa na temo Sortirne analize bioloških odpadkov ter predstavitev kuhinjskih dnevnikov odpadne hrane je sledil še nagradni žreb za kuharsko delavnico Načrtujmo obroke in kuhajmo brez odpadkov, ki se bo izvajala na Akademiji Jezeršek. Med več kot stotimi udeleženci se je izžrebalo 14 srečnih dobitnic, od tega se je sreča nasmehnila kar trem iz MCP-ja.

V Mladinskem centru Prlekije s centralnim sedežem na Spodnjem Kamenščaku 23 že več let po zaslugi lastnika kompleksa ter številnih predanih prostovoljcev in družbeno odgovornih trgovskih podjetij vsak delavnik tranparentno delijo viške hrane za širšo lokalno in medregionalno območje in vsem, ki se znajdejo v ekonomsko-socialni stiski svetujemo ter priporočajo, da se poslužijo te humanitarne, vsakodnevne pomoči. Zaželen predhodni osebni kontakt na sedežu ali na 040 204 772, 02 58 48 033. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pa je tudi pozitivno priskočilo na podlagi javnega razpisa na pomoč MCP-ju pri nabavi prepotrebne opreme za izvajanje omenjenih plemenitih, človekoljubnim aktivnosti.

Napisala Saša Klemenčič, mlada mladinska delavka in udeleženka EU projekta Učne delavnice