Prostovoljstvo

Srce, zaklad in kokos

21. 12. 2020 avtor: Mladinski center Zagorje ob Savi

Se sprašujete, kako so povezani kokos, srce in zaklad? Srčno, presenetljivo in odkrito. Kako?

Prostovoljka Guste Zukauskaite je v Mladinskem centru Zagorje ob Savi, vsak mesec razveseljevala z blogi “Follow your Heart” (Sledi svojemu srcu), v katerih je popisovala svojo prostovoljsko izkušnjo. Večino svojega delovnika je pomagala pri pouku angleščine vseh razredov OŠ Toneta Okrogarja. Pripravljala je tudi “Litovski kotiček”, kviz, v katerem je učence spraševala po značilnostih svoje litovske kulture. Zelo se je izkazala pri organizaciji in moderiranju spletnega glasbenega tekmovanja Quarantetion, ki ga je predlagala kot navdušenka nad organizacijo dogodkov in kot alternativo odpovedani Evroviziji. Na tekmovanju je sodelovalo 15 skladb, glasovalo 74 “online” glasovalcev in si ga ogledalo 2200 ljudi.

Prostovoljka Juliane Heidegger je še posebej navdušila srednješolce s predstavitvami svoje prostovoljske izkušnje preko zgodbe o kokosu. Ta jo spominja na njeno mednarodno prostovoljsko izkušnjo v Sloveniji, kjer je prvič poskusila kokos. Začelo se je s pogumom in odločitvijo, da kupi kokos oz. se udeleži prostovoljske aktivnosti. Nadaljevalo, ko je iskala načine, kako odpreti kokos s pomočjo video navodil oz. kako se vključiti v skupnost, vsak korak, ki ga je naredila, je bil zanjo prvi.

S pomočjo ljudi in z vključenostjo v Rokometni klub Zagorje, alpinistični odsek Planinskega društva Trbovlje, v dnevni center za otroke in mlade programa Večgeneracijski center Zasavje in Mladinskega centra Zagorje, ji je novo okolje postajalo vse bolj znano in domače. Navsezadnje pa jo je presenetila tudi vsebina – kokos ni vseboval mleka, a ga je kljub temu lahko uporabila, presenečal pa jo je tudi prostovoljski projekt, saj je postala bolj prilagodljiva in se marsičesa naučila, kar ji bo koristilo v prihodnje. Z njim je dobila nepozabno izkušnjo evropskega državljanstva in solidarnosti.

Prostovoljka Miriam Sanchez Hernandez je v času prve karantene odkrila, da so v Zagorju in njegovi okolici prav lepi kotički. Vanje je namestila drobne zaklade, ki jih lahko kadarkoli najde vsakdo ter ob tem doživi nepozabno pustolovščino in čudovite razglede. Igra se imenuje Geolov (angleško Geocaching), zakladi pa so skriti povsod po svetu. Vabljeni, da odrijete katerega izmed njih. Ustvarila je tudi bloge in videe, s katerimi je delila ustvarjalne ideje za kratkočasenje.

Projekt SolidARiTy (program: Evropska solidarnostna enota), v okviru katerega so se prepletla življenja prostovoljk iz Litve, Nemčije in Španije v Zagorju ob Savi, je lokalni skupnosti – mladim, otrokom, starejšim, šolarjem, zaposlenim v organizacijah Mladinski center Zagorje, Osnovna šola Toneta Okrogarja, Ivana Skvarče in Ivana Kavčiča, Vrtec Zagorje, Varstveno delovni center Zasavje in drugim ponudil obilo presenečenj, odkritij in srčnosti. Skupaj so raziskovali, se učili, si izmenjavali izkušnje in znanja. Skupaj so si delili prijetne trenutke in vzdržali v manj prijetnih, vsi pa so ob tem doživeli veliko osebnostno rast.

Vir: Mladinski center Zagorje ob Savi