Neformalno izobraževanje / Zabava in prosti čas

Štipendisti in štipendistke ASEF na poletnem obisku Primorske

26. 7. 2023 avtor: Inštitut ASEF
ASEF izlet

V soboto, 15. julija 2023, so se mladi člani skupnosti Ameriško-slovensko izobraževalne fundacije (ASEF) iz ZDA, Argentine, Kanade in Slovenije odpravili na dvodnevni izlet na Slovensko primorje, ki ga je organiziral ASEF skupaj z društvom ŠKVER. Kljub visokim temperaturam, le-te niso preprečile pestrega programa, uživanja v dobri družbi, lokalni hrani in raziskovanja naravnih znamenitosti. 

Izlet se je začel že v zgodnji jutranjih urah, ko so se iz Ljubljane odpravili v Luko Koper. Ob vožnji skozi pristanišče so mladi poslušali razlago o njegovem delovanju – od različnih oblik tovora, do njegovega skladiščenja in transportiranja. Ogledu je sledila pot v Portorož, kjer so se po namestitvi v hostlu Korotan ohladili v Jadranskem morju ter v sebi prebudili otroka na napihljivih vodnih igralah. 

Kosilu je sledil voden ogled mesta Piran v okviru katerega so videli različne kulturne znamenitosti, in sicer Tartinijev trg in njegovo rojstno hišo, Benečanko (najstarejša hiša zgrajena sredi 15. stoletja), cerkev sv. Jurija, ki postreže z dih jemajočim razgledom na Jadran in bližnjo italijansko obalo in še več. Dan so zaključili na vikendu v Seči, kjer so razvajali borbončice s tradicionalno istrsko večerjo, ob kateri so se nasmejali, zabavali in uživali v odlični družbi. 

Nedeljsko jutro so pričeli z ogledom krajinskega parka Sečoveljske soline ter spoznavanjem tradicionalnega pridobivanja piranske soli in solnega cveta. To so namreč še ene izmed redkih evropskih solin, kjer se sol pridobiva popolnoma ročno po 700 letni tradiciji, kar omogoča ohranjanje naravne dediščine Sečoveljskih solin. Nekoč je solinarska sezona predstavljala množični odhod družin v soline na praznik sv. Jurija, 23. aprila, kjer so nato v solinarskih hišah preživeli celotno letino. Danes je solinarjev znatno manj, tudi prebivajo ne več na območju solin. Je pa zato park prebivališče 296 vrstam ptic in mnogim drugim živalskim ter rastlinskim vrstam. Dvodnevno potovanje so zaključili z okusnim kosilom, nato pa so se polni nepozabnih doživetij vrnili nazaj v Ljubljano. 

Ekskurzijo je organizirala ekipa ASEF v sodelovanju z društvom ŠKVER, katerim gre posebna zahvala za vso pomoč pri pripravi programa, obenem pa so gostili štipendiste ASEF iz tujine, ki so na obisku v Sloveniji. Člani društva ŠKVER odgovorni za pomoč so Taja, Tine, Bruna, Megan, Lea in Matevž. Prav tako gre zahvala štipendistu Frenku Dragarju, ki je pomagal s sprotnim prevajanjem v angleščino pri ogledu Luke Koper. Za varno pot je poskrbel voznik Zdravko Bučar za kar se mu zahvaljujemo. 

Dogodek je bil izveden s podporo Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Urada RS za mladino.