Aktivno državljanstvo / Angažiraj se

Študenta Ekonomske fakultete slavila na mednarodnem tekmovanju

17. 4. 2019 avtor: Uredništvo

SACkathontekmovanje na področju napredne rabe podatkovne analitike v športu, je v minulem tednu v Barceloni združilo najboljše univerzitetne študente različnih držav Evrope. V izzivu, ki sta ga kot priložnost za mlade zasnovala Evroliga in SAP, vodilni svetovni ponudnik poslovnih aplikacij in programskih rešitev, sta strokovno žirijo navdušila z idejo, kako navijačem s pomočjo naprednih analitičnih tehnologij ponuditi še bolj edinstveno doživetje ob gledanju košarke.

Na skupni izziv Evrolige in podjetja SAP se je prijavilo skoraj 400 dodiplomskih in magistrskih študentov univerzitetnih smeri računalništva in informatike, podatkovnih znanosti, trženja in digitalne strategije, športnega managementa in športnih tehnologij iz kar 13 evropskih držav. Zmago sta slavila študenta ljubljanske Ekonomske fakultete Enis Zornić in Klemen Požin, ki sta bila izbrana za najboljša pripovedovalca športnih zgodb s pomočjo podatkov v Evropi.

“Ker sva velika oboževalca košarke in se obenem zavedava pomena dobre analize in pravilnega načina prikaza podatkov znani ciljni publiki, je bil to izziv, ki ga nikakor nisva smela zamuditi. Pri tem nama je pomagalo  predznanje, pridobljeno tako na fakulteti kot tudi pri vsakodnevnem delu z orodjem SAP Analytics Cloud, ki ga opravljam v podjetju Avtenta,” je povedal član zmagovalnega dvojca, Enis Zornić.

Projekta sta se lotila profesionalno. Najprej sta se pogovorila s prisotnimi predstavniki Evrolige ter pridobila podatke o njihovih željah in skupinah ljudi, ki jih želijo nagovoriti. Njihov cilj je bila jasna in hitra analiza podatkov ter ustvarjanje grafičnih vizualizacij, ki pomagajo ekipam hkrati hitro ugotoviti lastne prednosti in slabosti, kot tudi odkriti prednosti in slabosti nasprotnih ekip. Na podlagi teh informacij namreč lahko pripravijo zmagovalno taktiko za naslednjo tekmo. V ta namen sta prejela ogromno bazo podatkov sezon prejšnjih dveh let in jih analizirala z orodjem SAP Analytics Cloud. Pripravila sta grafične nadzorne plošče statistike ekip ter igralcev in tako napredne podatke predstavila na enostaven, jasen način.

Kot zmagovalca finalnega izziva SACkathon, ki se ga je v Barceloni udeležilo pet najboljših dvojcev, sta poleg finančne nagrade v višini 2.000 evrov dobila še priložnost za trimesečno intenzivno izobraževanje na SAP Sales Academy v Kaliforniji.

Dodatne informacije o tekmovanju preberite tukaj.