Zdravje

Študentska krvodajalska akcija »ČASTIM ½ LITRA!«

13. 10. 2020 avtor: Uredništvo

Z oktobrom se je začela študentska krvodajalska akcija »ČASTIM ½ LITRA!«, ki jo tradicionalno organizira Zveza študenstkih klubov Slovenije. Zaradi trenutno zaostrene situacije s koronavirusom COVID-19 pa letos poteka malo drugače.

V Sloveniji potrebujejo transfuzijske službe v povprečju okoli 300 do 350 krvodajalcev na dan, da lahko bolnikom zagotovijo potrebno količino krvi. Krvodajalci so tako zelo pomemben del zdravstvenega sistema, saj bolnikom omogočajo ustrezno zdravljenje s krvjo. Zaradi varnosti krvodajalcev, zaščite zaposlenih in preprečevanja prenosa novega koronavirusa, bo jesenska krvodajalska akcija izvedena v prilagojeni obliki.

Po do sedaj znanih podatkih se s transfuzijo krvi bolezen COVID-19 ne prenaša. Tiste krvodajalce, ki jih potrebujejo, bodo vabili preko »SMS vabila«, v katerem jih bodo prosili za povratni klic za dogovor o uri prihoda in preverjanju pogojev za darovanje. Prav tako pa se lahko krvodajalci na odvzem krvi naročijo tudi sami.

Ukrepi so ključnega pomena za preprečevanje okužbe in širjenje bolezni COVID-19 med ljudmi. Ravno zato na Zvezi ŠKIS in študentskih klubih letos spodbujamo svoje člane k darovanju krvi, saj je to največ kar lahko naredimo v trenutni situaciji.

Prav zaradi trenutnih razmer velja kar nekaj pogojev, ki jih je potrebno upoštevati za darovanje krvi. Če ste primeren kandidat za krvodajalca, lahko preverite tukaj.  

Darovanje krvi je gotovo ena najplemenitejših oblik pomoči sočloveku. Slovenija se lahko pohvali z dobro razvitim krvodajalstvom, dolgo in uspešno tradicijo, dobro zgrajenim sistemom krvodajalstva, zadostnim številom krvodajalcev in visoko pripravljenostjo ljudi za dajanje krvi. In tudi študenti tukaj predstavljamo pomemben del! Pri projektu sodelujejo Študentska organizacija Slovenije, Zveza ŠKIS in študentski klubi, ŠOULJŠOUMŠOUPZavod Republike Slovenije za transfuzijsko medicino in Rdeči križ Slovenije!

Vir: Zveza študentskih klubov Slovenije