Podjetništvo

Svet v čokoladi – Nefiks karierni avtobus

17. 11. 2022 avtor: Zavod Nefiks
Skupina mladih na obisku v čokoladnici

V petek, 4. novembra se je Nefiksov karierni avtobus odpravil na poučen čokoladni obisk Zotter-a.

Podjetje Zotter Schokolade se nahaja v avstrijski občini Reigersburg, ki je obdana z zelenjem in živalskim parkom. Zotterjev tovarniški kompleks je poleg izdelovalnice čokolade tudi muzej in prodajalna čokolade. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1999, na leto pa proizvede izdelke iz okoli 250 ton kakavovih zrn, ki so po principu proizvodnje od-zrna-do-ploščice predelani v različne vrste čokolad.

Kakavova zrna izvirajo iz Indije, Afrike in Južne Amerike,  iz tamkajšnjih lokalnih in ekoloških kmetij. Predelava zrna se nadaljuje v Zotterju; mešanje predelanega zrna z mlekom in sladkorjem se zaključi v fini mešanic za različne kakavove izdelke. Mešanici se dodajo agrumi, jagodičje, oreščki, semena, kava, sol, začimbe (in rožice). Med njihovimi izdelki so tudi številne vrste veganskih vrst čokolad, pa tudi tiste brez sladkorja in glutena.

Po dokumentarnem uvodu v zgodovino in načela poslovanja podjetja smo se odpravili na degustacijo čokolade in ogled čokoladnega teatra. Na začetku ogleda je vsak prejel keramično žličko, ki je bila glavni spremljevalec na degustaciji. Začetek degustacijske ture je zaznamovala možnost okušanja surovega kakava iz različnih držav. Sledila je degustacija sadnih (in kavnih) surovin, ki so pomešane s kakavovo mešanico, nato pa še degustacija organskih arom, torej začimb, ki popestrijo tudi Zotterjeve izdelke. Po seznanitvi s surovinami smo imeli možnost okusiti tekoče čokoladne mešanice, od najkrajše do najdlje obdelane, od tistih s sladkorjem do mešanic brez sladkorja in sestavin živalskega izvora. Potem je sledila degustacija čokoladnih tablic, od klasičnih do čokoladnih, obogatenih z različnimi kombinacijami dodatkov. Poleg klasičnih čokoladnih izdelkov smo imeli možnost degustirati tudi pokovke ovite v različne čokoladne prelive, čokoladne napitke, kosmiče, sadne in oreščkove čokoladne kroglice.

Pralineje s pisanimi polnili nam je postregla zanimiva robotska roka, ki predstavlja tudi procese avtomatizacije, na katerih sloni Zotterjeva proizvodnja. Izjemno pridne roke okrog 230 zaposlenih oseb so nam bile pred očmi celoten čas ogleda – ogled kompleksa je namreč zasnovan tako, da je vsaka degustacijsko-informacijska postaja ločena s steklenimi stenami od samega proizvodnega dela. Ob koncu ogleda razstavnih in proizvodnih postaj smo imeli možnost nakupa degustiranih čokolad in čokoladnih izdelkov v Zotterjevi trgovini. Prav tako smo lahko ustvarili svojo čokolado po lastnem okusu.

Že sam ogled kompleksa Zotter je bil užitek za vsa čutila. Načelo kakovosti, ki vodi to podjetje, je bilo mogoče vonjati, okusiti in videti čez celotno turo. Kakovost Zotterja se pretaka iz pogojev same predelave surovin v proizvodnjo različnih dobrot za vse čute. Trajnost podjetja se odraža v nabavi ekoloških surovin, v proizvodnji energije s fotovoltaičnim generatorjem in v uporabi električnih prevoznih sredstev. K omenjeni kvaliteti zagotovo pripomorejo načela pravične trgovine, transparentnost in osebni stik članov družine Zotter s kmečkim in lokalnim prebivalstvom, ki predstavlja tudi večji del zaposlenih v družbi.

Ustvarjalnost pri ustvarjanju zanimivih stimulatorjev brbončic je del Zotterjeve inovacijske zgodbe in je skupaj z inovativnostjo v obliki tehnike ročnega grabljenja čokolade pripeljala to družinsko podjetje do pozitivnih učinkov, prepoznavnih okusov ter hvalevrednih nagrad in priznanj.

Prepričana sem, da so tudi naši čuti odpotovali v južne tople kraje med tem, ko smo uživali v  najboljših, najslaših ali v najbolj grenkih čokoladnih okusi Avstrije.

Zapisala: Matea Bučkal, ESE prostovoljka