Vključenost

Združenje EPEKA organizira dogodek Svetovni dan Romov

10. 4. 2024 avtor: Združenje EPEKA
plakat dogodka

V Združenju EPEKA bomo letos praznovali šestnajsto obletnico delovanja. V tem času smo izvedli številne projekte, denimo vzpostavitev prve romske restavracije, izvedbo razstave stripa v eminentnem muzeju Comic Strip Museum v Bruslju, izvedbo različnih razstav umetnikov, kot so Miki Muster, Zoran Smiljanić, Tomaž Lavrič, Marjan Manček, Selma Selman, Marko Jakše, Jože Šubic, Gregor Pratneker, Luka Murovec in številnih drugih. Z razstavo Maribor 100 YC smo Slovenijo zastopali na Arhitekturnem bienalu v Benetkah ter koordinirali ali sodelovali pri številnih projektih, financiranih s strani EU. 

Gostili smo znane glasbenike, kot so Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, Esma Redžepova, Harri Stojka, Pretty Loud, Lela Soto Flamenco Group, Parno Grazst, Fanfare Ciocarlia, Vlado Kreslin, Adi Smolar, idr. V času epidemije smo v Maribor po dolgem času pripeljali minigolf ter izvedli veliko drugih projektov, ki so na lokalni in nacionalni ravni obogatili našo družbo (Bademantl dan, Miss dreves, ipd.).

Kaj bomo počeli v prihodnosti?

V predalu imamo še precej inovativnih projektov. Te želimo pripeljati k življenju. V načrtu imamo izgradnjo prve zasebne stanovanjske zadruge, kot prvi v Sloveniji smo ustanovili novo pravno telo SCE (Societas cooperativa Europaea), temu bi morala slediti še izgradnja. Zgodbo projekta Slovenska Romska pot smo uspeli nadgraditi v večji projekt Evropska Romska pot. Tekom našega delovanja smo v Združenju EPEKA uspeli registrirati še znamko Evropska prestolnica Romov oz. European Capital of Roma, ki nas je pripeljala tudi v eno največjih umetniških hiš na svetu, v milansko Scalo.

Svetovni dan Romov

Skupaj z mednarodnim partnerskim konzorcijem v milanskem Teatro alla Scala letos tako organiziramo dogodek Svetovni dan Romov, ki bo izveden 10. aprila 2024, ob 15. uri. S kulturno prireditvijo in koncertom glasbenikov Santina in Genarra Spinelli z gosti in orkestrom bomo obeležili največji praznik Romov.

O glasbenikih

Dosežek očeta in sina je v Italiji brez primere. Predstavlja pomemben simbolni korak k večjemu kulturnemu in socialnemu vključevanju države ter skupnosti Romov in Sintov. “Glasba govori vsem in je najbolj neposreden jezik za povezovanje in kulturno izmenjavo,” je dejal Gennaro Spinelli, ki je priznan romski violinist na mednarodnem prizorišču. Deluje kot ambasador Mednarodne romske zveze za romsko umetnost in kulturo v svetu. Tudi kot predsednik Zveze romske skupnosti v Italiji (UCRI).

Več informacij na www.epeka.si in epeka@epeka.si

*Združenje EPEKA, so.p., podpirajo številne organizacije, med njimi Urad za mladino RS, Urad za kulturo in mladino Mestne občine Maribor, Ministrstvo za kulturo RS, Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport RS, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti RS, Ministrstvo za javno upravo RS in EU.