Zdravje

Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč

6. 11. 2020 avtor: Zavod VOZIM

Za Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč je Svetovna zdravstvena organizacija leta 2007 imenovala tretjo nedeljo v novembru. Na ta dan se spomnimo vseh umrlih in poškodovanih v prometnih nesrečah skupaj z njihovimi bližnjimi, prijatelji, sodelavci in znanci.

Spominjajmo se. Pomagajmo. Ukrepajmo. To so sporočila letošnjega Svetovnega dne spomina na žrtve prometnih nesreč. Organizatorji so ob tem spomnili, da se na svetu vsakih 24 sekund pripeti smrtna prometna nesreča. Žrtve prometnih nesreč globalno vsako leto predstavljajo preko 1,3 milijona ljudi, kar so organizatorji označili kot pandemijo smrti na cestah.

Zavod Varna pot v sodelovanju z Javno agencijo RS za varnost prometa že od leta 2007 tudi v Sloveniji obeležuje in organizira aktivnosti ob Svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč.

Katarina Milićević je ambasadorka Zavoda VOZIM, poškodovana v prometni nesreči. S srednješolci po celi Sloveniji deli svojo osebno zgodbo z namenom, da njena zgodba ne bi postala tudi njihova zgodba.

Vsem mladim  ob Svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč sporoča: “Ljudje nismo samo številke, ki bi jih umeščali med statistiko. Smo od nekoga otroci, mame ali očetje, smo bratje, sestre, prijatelji ali znanci. Bodite odgovorni do sebe in drugih, predvsem pa strpni v prometu, da nihče od naših najdražjih nikoli ne postane žrtev prometne nesreče.”

V kratkem videu je strnila svoje misli in izkušnje o svoji prometni nesreči.

Vir: Zavod Vozim in Javna agencija RS za varnost prometa