Digitalizacija

Svetovni dan varnostnega kopiranja – Koliko so vredni vaši dokumenti?

31. 3. 2021 avtor: Uredništvo

Tako iz glave bi težko določili vrednost svojih službenih dokumentov, družinskih fotografij in posnetkov s potovanj. A če svoj računalnik okužite z izsiljevalskim virusom, vaši dokumenti hitro dobijo zelo otipljivo ceno. Vendar pa izsiljevalski virusi niso edini razlog, zakaj bi moral vsak uporabnik redno izvajati varnostno kopiranje dokumentov. Naše elektronske naprave se lahko pokvarijo, lahko jih izgubimo – ali nam jih celo ukradejo. Če lahko v primeru izsiljevalskih virusov dokumente povrnemo s plačilom odkupnine, v primeru okvare, izgube ali kraje brez njih ostanemo za vedno.

31. marec je svetovni dan varnostnega kopiranja oz. backupa. Iniciativi se pridružuje tudi nacionalni program ozaveščanja Varni na internetu, kjer pozivajo spletne uporabnike, naj še danes poskrbijo za varnostne kopije svojih podatkov.

VARNOSTNA KOPIJA JE EDINA REŠITEV

Varnostna kopija ali backup je ob izgubi, kraji ali okvari elektronske naprave edina rešitev, ki nam omogoča povrnitev izgubljenih dokumentov. Enako velja v primeru okužbe z izsiljevalskim virusom – razen, če ste pripravljeni odšteti od nekaj 100 do nekaj 10.000 €, kolikor zahtevajo napadalci za odkup šifrirnega ključa. Morda mislite, da se vam kaj takega ne more pripetiti, vendar lahko žrtev izsiljevalskega virusa postane prav vsak uporabnik. Tarča spletnih kriminalcev namreč že dolgo niso zgolj velika podjetja. Cilj napadalcev je čim večje število žrtev, zato zlonamerna sporočila pogosto razpošiljajo na ogromno različnih naslovov, da bi si povečali možnosti za dobiček.

NAJVEČJA NEVARNOST ZA PODJETJA JE NEZAŠČITENO ODDALJENO NAMIZJE

Še nekaj let nazaj je veljalo, da se škodljiva koda širi predvsem prek zlonamernih elektronskih priponk in okužb v mimohodu (drive-by download). Čeprav so škodljiva elektronska sporočila še vedno najpogostejši vektor okužbe za fizične uporabnike, podjetjem preti druga nevarnost. Strokovnjaki na nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT opozarjajo, da do okužbe sistemov v podjetjih najpogosteje prihaja zaradi nezaščitenega oddaljenega namizja.

Oddaljeno namizje je tekom pandemije postalo eden pogostih načinov, s katerim podjetja svojim zaposlenim na hitro omogočijo delo od doma. Z vpisom uporabniškega imena in gesla se zaposleni priklopijo v interno omrežje in s tem dostopajo do vseh sredstev, ki jih imajo drugače na voljo v pisarni. Čeprav gre za nadvse priročno storitev, pa lahko le-ta za podjetje predstavlja ogromno tveganje.

V primeru, da dostop ni ustrezno zaščiten, napadalci za uspešen vdor namreč potrebujejo le geslo enega od zaposlenih. Glede na to, da mnogi zaposleni uporabljajo relativno preprosta gesla, je le vprašanje časa, kdaj bodo napadalci geslo uganili in z njim vstopili v vaše interno omrežje.

BACKUP V 3 KORAKIH

Ker se število okužb z izsiljevalskimi virusi vsako leto povečuje, SI-CERT tako podjetjem kot posameznikom svetuje redno varnostno kopiranje. Za lažje izvajanje backupa so za domače uporabnike pripravili preprost video vodič, s katerim bo znal varnostno kopijo narediti prav vsak. Ob tem izpostavljajo tudi pravilo 3-2-1, ki naj se mu uporabniki pri varnostnem kopiranju čimbolj približajo:

3 – Vedno imejte tri kopije vseh pomembnih datotek. Primer: originalna datoteka naj bo na vašem računalniku, kopiji pa spravite na zunanji disk in v oblak.

2 – Vselej uporabljajte dva različna tipa medijev. Primer: varnostno kopirajte na zunanji USB disk in v oblak.

1 – Eno varnostno kopijo vedno hranite ločeno od drugih. Primer: če vam v stanovanju zagori ali ga poplavi, obstaja možnost, da bodo uničeni tako računalnik kot vsi nosilci z varnostno kopijo. Zato eno kopijo spravite na varno v oblak ali prenesite na drugo lokacijo.

Vir: Varni na internetu