EU zadeve

Teden Evrope 2023 v Celju

19. 5. 2023 avtor: Celjski mladinski center
teden Evrope 2023

Informacijska točka EUROPE DIRECT Savinjska, ki deluje pod okriljem Celjskega mladinskega centra je tudi letos organizirala kar štiri brezplačne dogodke v sklopu Tedna Evrope 2023, ki so se odvili med 9. in 13. majem 2023.

Prvi dogodek v nizu dogodkov v sklopu Tedna Evrope 2023 se je zgodil 9. maja, ob dnevu Evrope, ko je na Glavnem trgu v Celju, v organizaciji III. Osnovne šole že tradicionalno potekala prireditev Evropska vas. EUROPE DIRECT Savinjska je na Evropski vasi sodelovala s svojo stojnico, kjer je bilo možno odigrati zabavno interaktivno igro EU namigi, zavrteti veliko kolo sreče ali pa zgolj prelistati brošure in letake in izvedeti več o priložnostih, ki jih ponuja Evropska unija.

Na trgu je bilo prisotnih tudi več vrtcev, osnovnih in srednjih šol ter ostalih zavodov, ki so predstavljali različne evropske države. Pester kulturni program in slovesna otvoritev se je zgodila ob 11. uri na Glavnem trgu v Celju. Cilj in namen Evropske vasi je vzpodbuditi medkulturno razumevanje, toleranco, solidarnost, spoznavanje drugih narodov in držav v Evropski uniji ter hkrati povečati zavedanje lastne kulturne identitete.

V letošnjem Tednu Evrope ni manjkalo niti dobre hrane in pijače. Drugi dogodek v nizu dogodkov je bil Evropska vina in siri, ki je hkrati tudi prvi degustacijski dogodek v tednu. Odvil se je 11. maja ob 19. uri, v dvorani Celjskega mladinskega centra, kje so lahko obiskovalci uživali ob izbranih okusih evropskih vin in sirov, spoznavali pridelovanje le-teh, spoznali evropske države ki jih pridelujejo in imeli možnost prisluhniti himnam izbranih držav Evropske unije, katerih vina in sire smo predstavili na dogodku. Himne je zaigral mali godalni orkester Glasbene šole Celje.

Pri tretjem dogodku v Tednu Evrope pa je bilo smeha na pretek! 12. maja ob 20.00 so pripravili že tradicionalen Stand Up Europe! Letos sta goste zabavala nadvse humorna Perica Jerković in Rok Škrlep.

Kot zaključek Tedna Evrope 2023 pa so v soboto, 13. maja, na celjski tržnici pripravili pester izbor različnih evropskih jedi! Četrti in hkrati zadnji dogodek Okusi Evrope, kjer so se predstavili različni ponudniki slastnih evropskih jedi. Obiskovalci tržnice so tako lahko poskusili napolitanske pice, slastne belgijske vaflje in grške gyrose. Poleg tega pa je potekala še brezplačna degustacija craft piv, za kar je poskrbela pivovarna CLEF. Na dogodku smo pripravili tudi otroški kotiček, kjer so bile na voljo različne igre, knjige in ustvarjalna delavnica izdelovanja zastav Evropske unije. Za glasbeno popestritev je poskrbel DJ El Timo s svojimi funky ritmi. Ponudniki, ki so se priključili dogodku so bili: Gabrielo – Waffles, pancakes & more; pivovarna CLEF, Žigola in picerija Dal Nonno.

V Celjskem mladinskem centru se že veselijo Tedna Evrope 2024!