Zdravje

Telefonske psihološke svetovalnice

13. 10. 2023 avtor: Rožle Oštir
duševno zdravje

Število oseb z osebnimi stiskami se povečuje, kvalitetna in cenovno ugodna pomoč pa ostaja večini, predvsem najranljivejšim, skupinam nedostopna. Pomembno vlogo pri krepitvi duševnega zdravja in s tem dobrega počutja imajo brezplačni klicni centri in svetovalnice, v katerih usposobljeni svetovalci prisluhnejo pomoči potrebnim in jim pomagajo začeti prve korake na poti odpravljanja stisk in osebne rasti.

Simptomi depresije, anksioznosti, perfekcionizem, motnje hranjenja, samopoškodovalno vedenje in nizka samopodoba so pogoste težave s katerimi se soočajo mladi, pravi koordinatorka Psihološke svetovalnice in projekta Prisluhnem ti, mag. psih. Kaja Ulčar Osterman. Na njihovo telefonsko linijo se skupno obrne približno 30 odstotkov mladih klicateljev, med tem ko se po pomoč v njihovo Psihološko svetovalnico, ki deluje samoplačniško, skupno obrne približno 50 odstotkov mladih.

Projekt Prisluhnem ti izvaja Psihološka svetovalnica pod okriljem Univerze Sigmunda Freuda Dunaj – podružnica Ljubljana, ki s svojim klicnim centrom pomaga otrokom, mladostnikom, študentom, odraslim in starejšim, ki se znajdejo v stiskah. Kot pravi sogovornica, je telefonski pogovor v prvi vrsti namenjen predvsem razbremenitvi posameznikove stiske. »Usposobljeni svetovalec klicatelja zelo aktivno posluša in skuša validirati, normalizirati klicalčeve občutke in stiske,« pove Ulčar Osterman.

Dobro je, da se s stiskami soočimo pravočasno. »Če mine več časa ali ne poiščemo ustrezne pomoči, obstaja večja verjetnost, da se stiska poglobi in razširi,« opozori Ulčar Osterman in doda, da pogosto lahko pomaga že to, da se o težavi pogovorimo s svojci, partnerjem ali prijatelji. Kadar ti niso na voljo, pa svetuje, da se obrnemo na strokovno pomoč. »Prvi korak zahteva veliko poguma in iskrenosti, a le aktiven pristop k stiski pripomore k njeni razbremenitvi,« izpostavi koordinatorica projekta.

Poleg TOM telefona je na nacionalni ravni organiziran tudi center za psihološko svetovanje Posvet, ki nudi brezplačno svetovanje za mladostnike med 14. in 18. letom starosti, financirajo pa ga poleg Ministrstva za zdravje še številne slovenske občine.

Kot je zapisano na spletni strani centra za psihološko svetovanje Posvet, nudijo klicni centri pomoč mladim, ki se znajdejo v stiski zaradi sprememb v življenju, medsebojnih odnosov, izgube bližnje osebe, pomanjkanja motivacije, občutka osamljenosti, izgube smisla ali občutka nerazumljenosti.

Mladostniki se lahko na brezplačno svetovanje naročijo sami brez napotnice ali zdravstvene izkaznice preko spodaj priloženih telefonskih številk. Ob prvem klici oseba s stisko svetovalcu zaupa svoj problem, za tem pa skupaj s svetovalcem določita datum in uro za nadaljnjo obravnavo v svetovalnici, kjer kasneje opredelita težavo in se pogovorita o načinu reševanja, kako pogosto se bosta srečevala in koliko časa naj bi predvidoma trajalo svetovanje.

Telefonska številka centra za psihološko svetovanje Posvet za regije Ljubljana, Kranj, Portorož, Slovenj Gradec, Idrija in Zagorje ob Savi: 031 704 707 (vsak dan med 8. in 20. uro)

Telefonska številka centra za psihološko svetovanje Posvet za celjsko regijo: 031 778 772 (ponedeljek in torek med 12. in 15. uro, sreda in četrtek med 13. in 18. uro ter ob petkih od 12. do 14. ure)