Kultura / Mladinski sektor

Transformatorjev septemberski napovednik

7. 9. 2022 avtor: Uredništvo

V Kulturno umetniškem društvu Transformator v septembru pripravljajo pester program.

Od gledališča spletk do gledališča odnosov – orodja za mladinsko delo (na spletu)

Po letu dni mednarodnih laboratorijev, kjer so se osredotočale_i na uporabo metode gledališča zatiranih in sorodnih praks pri delu na spletu ter aktivacijo gledaliških dejavnosti in aktivizma, bodo na mednarodnem zaključnem dogodku, ki bo potekal v soboto, 10. septembra 2022, v Vetrinjskem dvoru Maribor, preko raznolikega programa odprli razpravo o novih oblikah mladinskega dela na spletu in spreminjanja delovnih pogojev dela od doma/za računalnikom. Dogodek je organiziran v okviru projekta Gledališče spletk, mednarodnega strateškega partnerstva Erasmus+, ki se je odvijal v partnerstvu organizacij KUD Transformator (Slovenija), KURINGA (Nemčija) in Centar za kazalište potlačenih POKAZ (Hrvaška).

Več o programu dogodka in prijavi si lahko preberete na naslednji povezavi.

Mednarodna izmenjava feminističnega gledališča: Esteticas Feministas

Na zadnjem od treh srečanj mednarodnega strateškega partnerstva, ki bo potekalo med 11. in 14. septembrom 2022, bodo izmenjevale dobre prakse feminističnega gledališča zatiranih s partnerskimi organizacijami s Hrvaške, Francije, Portugalske, Španije in Nemčije, tudi članicami širše mednarodne mreže feminističnega gibanja Magdalenas International. Gostili bodo Barbaro Santos, ki zagotovo velja za svetovno eminenco feminističnega gibanja v gledališču zatiranih. V okviru srečanja bodo potekale tudi forumske predstave:

Pandorina skrinjica, zgodbe aktivističnih bojev skozi zgodovino človeštva – Provokativen alter muzikal

“Pandora je odprla skrinjico, iz katere so pobegnile vse tegobe, bolezni, vojne, celo sama smrt. Na dnu pa je ostal samo up …”

Muzikal, ki bo na sporedu 17. in 18. septembra 2022 ob 19.00 uri, v ŠODR Teatru v Ljubljani, na odru združuje sodobne gledališke pristope, avtorsko glasbo, ples, akrobatske prijeme, sodobni cirkus in zgodbe aktivističnih bojev skozi zgodovino človeštva. Pandora poskuša z občinstvom prižgati in razplamteti plamen upanja in upora, ki so si ga v iskanju pravičnosti podajale generacije. Družba je še vedno krivična, upor je še vedno relevanten. Razen za Ministrstvo za kulturo. “Ko ljudem ne ostane nič drugega kot up, se začne upor!”

Rezervacija kart: transformator.toslo@gmail.com 7 € // 5€ študenti, dijaki // brezplačno za brezposelne

Predstavo sofinancira Mestna občina Ljubljana.

Vir: KUD Transformator