Zdravje

Tudi letos krvodajalska akcija »ČASTIM ½ LITRA!«

2. 4. 2021 avtor: Uredništvo

Ponovno je nastopil čas, da študentje stopimo skupaj in naredimo nekaj dobrega.

Tudi letos se bo v aprilu odvijala študentska krvodajalska akcija »Častim ½ litra!«. Zaradi situacije s koronavirusom pa bo potekala malo drugače. Darovanje krvi je gotovo ena najplemenitejših oblik pomoči sočloveku.

Slovenija se lahko pohvali z dobro razvitim krvodajalstvom, dolgo in uspešno tradicijo, dobro zgrajenim sistemom krvodajalstva, zadostnim številom krvodajalcev in visoko pripravljenostjo ljudi za dajanje krvi. Tu pa tudi študenti predstavljajo pomemben del!

Tradicionalna spomladanska študentska krvodajalska akcija »Častim pol litra!« se bo tudi letos izvajala v mesecu aprilu in sicer v soorganizaciji Študentske organizacije Slovenije, Študentske organizacije Univerze v LjubljaniŠtudentske organizacije Univerze v MariboruŠtudentske organizacije Univerze na Primorskem in Zveze ŠKIS, pod okriljem katere so v projekt vključeni tudi lokalni študentski klubi.

Zaradi epidemije koronavirusa bodo projekt v dogovoru s ŠOS in ostalimi entitetami tokrat ponovno izvedli na prilagojen način. Projekt bo tudi tokrat izveden v obliki spletne kampanje na Facebooku in Instagramu Zveze ŠKIS, s katero bodo poudarjali pomen krvodajalstva, posebej pa bodo spodbujali aktivacijo posameznih študentov k udeležbi krvodajalske akcije.

Glavni teden dogajanja bo umeščen v termin od 5. do 9. 4. 2021. Pri tem bodo seveda upoštevana navodila Zavoda RS za transfuzijsko medicino in Rdečega križa Slovenije. Zaradi varnosti krvodajalcev, zaščite zaposlenih in preprečevanja prenosa SARSCoV-2 bo spomladanska krvodajalska akcija izvedena v prilagojeni obliki.

Tiste krvodajalce, ki jih potrebujejo, bodo vabili po SMS-vabilu, v katerem jih bodo prosili za povratni klic za dogovor o uri prihoda in preverjanju pogojev za darovanje. Prav tako pa se lahko krvodajalci na odvzem krvi naročijo tudi sami. V trenutni situaciji velja kar nekaj pogojev, ki jih je treba upoštevati za darovanje krvi. Če ste primeren kandidat za krvodajalca, lahko preverite tukaj

V današnjem času ljudje prepogosto pozabljamo na stvari, ki nas naredijo to, kar smo. Ljudje. Sploh v tem času se moramo spomniti naše bistvene človeške dolžnosti in vrednote – pomoči sočloveku. Kako malo je potrebno za to, da nekomu ne le polepšamo življenje, temveč ga včasih lahko celo rešimo!

Vir: Zveza ŠKIS