Zdravje

Tudi Luka nosi masko

15. 12. 2020 avtor: Uredništvo

Knjižni prvenec dijaka Gimnazije Celje – Center Jona Kanjirja kot zanimiv dokument aktualnega nenavadnega časa

Društvo Gimnazije Celje Center, ki povezuje sedanje in nekdanje dijake Gimnazije Celje – Center, je izdalo zgodbo Tudi Luka nosi masko. Avtor slikanice je 17-letni Jon Kanjir, dijak 3. letnika programa predšolska vzgoja na GCC.

Gre za njegov avtorski prvenec, ki ga krasijo ilustracije četrtošolke likovne gimnazije Maše Črešnik. Kratka in lahkotna zgodba je namenjena otrokom od 2. do 10. leta starosti, ki jim na zabaven način predstavi pomen nošenja obraznih mask. Knjigica je tudi zanimiv dokument aktualnega časa in leta 2020, ki si ga bomo zapomnili po pandemiji korona virusa.

Ob izdaji je avtor Jon Kanjir zapisal, da je zgodba nastala ob razmisleku o tem, kako otroci dojemajo vse ukrepe s katerimi želimo preprečiti širjenje virusa. Ker Jon ni le bodoči vzgojitelj, ampak tudi eden najaktivnejših članov podjetniškega krožka GCCStartUp, je na nedavni jesenski šoli podjetništva, ki so jo s podporo Spirita organizirali na GCC, prišel na idejo, da bi trenutne razmere otrokom najlažje približal skozi zgodbo in ilustracijo.

K sodelovanju je povabil Mašo Črešnik, ki na GCC zaključuje program umetniške gimnazije likovne smeri in želi svojo študijsko pot nadaljevati na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, smer slikarstvo. Maša je sprejela izziv in mesec dni po tem, ko je nastala ta ideja, je s pomočjo podjetniškega mentorja Luke Srbiča, oblikovalke in profesorice likovnih predmetov na GCC Ane Pečnik ter s podporo Društva GCC luč sveta ugledala zgodbica Tudi Luka nosi masko.

Vir: Gimnazija Celje Center