Kultura

Tudi ženske so za (štediln)ikt

8. 3. 2023 avtor: Zavod Nefiks

Kolegice ob 8. marcu, mednarodnemu dnevu žena, opozarjajo na ogromno kadrovsko podhranjenost žensk v informacijsko komunikacijskih tehnologijah (IKT). Na podorčju STEM (ang. Science, technology, engineering, mathematics) študijev predstavljajo ženske le tretjino študentk, če pa se omejimo le na IKT študije, pa je zastopanost deklet še bistveno manjša, zato bo Zavod Nefiks 8. marca med ženske razdelil več kot 100 3D natisnjenih rož s sporočilom “Tudi ženske so za (štediln)ikt”.

“Na Zavodu Nefiks verjamemo, da so se ženske sposobne naučiti tako uporabe digitalnih orodij in tehnologij, robotike,  programiranja kot tudi 3D modeliranja in 3D tiska. Zato ob letošnjem 8 marcu ženskam ne bomo podarjali vrtnic, ampak 3D modelčke za piškote v obliki rože in jih povabili, da se v prihodnosti tudi same preizkusijo v 3D modeliranju, ne le v kuhinjskih veščinah,” Nives Felić, mladinska delavka.

Modelček za piškote natisnjen s 3D tiskalnikom

V letu 2022 je služba Vlade RS za digitalno preobrazbo pripravila Zakon o spodbujanju digitalne vključenosti, ki predvideva postopno zviševanje žensk v IKT sektorju. Na Zavodu Nefiks pa so prepričani, da lahko mlade ženske na področju IKT kompetenc opolnomočijo tudi v okviru neformalnega izobraževanja. Pri njih omogočajo s projektom Kolegice mladim ženskam, da pridobijo digitalne kompetence, ki jih lahko prenesejo tudi na trg dela. Pri njih, kot tudi v drugih nevladnih organizacijah organizirajo za mlade ženske tečaje postavljanja spletnih strani, grafičnega oblikovanja, 3d modeliranja in podobno.

Ženske niso le za štedilnik, so tudi za ITK, zato Kolegice verjamejo, da lahko z dobrimi praksami in preseganjem spolnih stereotipov pripomorejo tudi k povečanju deleža žensk v sektorju (ki je trenutno 17 odstotkov).

Projekt Kolegice izvaja Zavod Nefiks v okviru Mladinskega centra Vič. Projekt podpirata Urad RS za mladino in Urad za mladino MOL.