Digitalizacija

Učenje medijske pismenosti v šolah v digitalni dobi

14. 2. 2024 avtor: Špela Ferlin
mikrofoni

Vzgoja medijsko pismenih posameznikov je ključna v digitalni dobi, kjer smo nenehno izpostavljeni številnim informacijam. Šole imajo ključno vlogo pri oblikovanju kritičnih in ozaveščenih državljanov, sposobnih učinkovitega sodelovanja v sodobni medijski krajini. V slovenskih šolah posebnih predmetov posvečenim učenju in spodbujanju medijske pismenosti še nimamo. Poglejmo nekaj primerov dobrih praks učenja medijske pismenosti v šolah po svetu.

1. Interdisciplinarni pristop:

Pri poučevanju medijske pismenosti se mnoge šole odločajo za interdisciplinarni pristop. Učitelji združujejo vsebine iz jezika, umetnosti, družboslovja in informatike, da bi omogočili celovito razumevanje medijev. Na primer, pri pouku literature se lahko razpravlja o vplivu medijev na literarno ustvarjanje, medtem ko se pri informatiki učijo o digitalni varnosti.

2. Praktične vaje in ustvarjalnost:

Namesto zgolj teoretičnega poučevanja, šole spodbujajo praktične vaje in ustvarjalnost. Učenci lahko ustvarjajo lastne medijske vsebine, kot so blogi, podcasti, in video posnetki. S tem pridobijo izkušnje in razumevanje, kako se medijske vsebine oblikujejo ter kako vplivajo na občinstvo.

3. Kritično vrednotenje informacij:

Poseben poudarek je na razvoju kritičnega razmišljanja. Učitelji spodbujajo učence, da postavljajo vprašanja o zanesljivosti virov, prepoznavajo pristranskost in razumejo različne perspektive. Del pouka je namenjen prepoznavanju lažnih novic in razlikovanju med zanesljivimi in nezanesljivimi informacijami na spletu.

4. Sodelovanje z mednarodnimi partnerji:

Šole se vključujejo v mednarodne projekte in sodelujejo z drugimi šolami ter medijskimi organizacijami. To omogoča učencem, da razširijo svoj pogled na medijsko kulturo, razumejo raznolike perspektive in se učijo od najboljših praks v drugih državah.

5. Usposabljanje učiteljev:

Uspeh učenja medijske pismenosti v šolah je odvisen od usposobljenosti učiteljev. Šole zagotavljajo redna usposabljanja, ki vključujejo najnovejše trende v medijski krajini, tehnologije in didaktične pristope. To omogoča, da so učitelji dobro pripravljeni na učenje o medijski pismenosti in lahko svoje znanje učinkovito prenašajo na učence.

Spodbujanje medijske pismenosti z uporabi aplikacij:

Toonatastic

Toontastic spodbuja ustvarjalnost pri otrocih in jim daje vsa digitalna orodja, ki jih potrebujejo za ustvarjanje in pripovedovanje zabavnih, interaktivnih zgodb. Otroci izberejo zgodbo, prilagodijo svoje like in animirajo različne elemente svoje zgodbe, da ta oživi.

Game star mechanic

Ta aplikacija “digitalno pismenost” razume dobesedno. Učenci v njej sodelujejo v nalogah in tečajih, ki temeljijo na igrah, da se naučijo računalniškega kodiranja in oblikovanja iger. Z učenjem oblikovanja iger tako otroci spoznajo sistemsko razmišljanje, kreativno reševanje problemov in motivacijo za učenje uporabe medijev. Ko dokončajo svojo igro, se lahko povežejo in delijo s skupnostjo GameStar Mechanics ter igrajo druge igre, ki so jih ustvarili učenci.

Evernote

Evernote je vir za pisanje zapiskov. Njegova primarna uporaba je zmožnost sprejemanja in ohranjanja organiziranih večpredstavnostnih zapiskov in idej. Učitelji lahko uporabljajo Evernote za poučevanje dobre prakse pisanja zapiskov. Učenci vadijo tako, da svoje zapiske s peresom in papirjem pretvorijo v dokument Evernote – skupaj z diagrami, grafikoni in slikami – in oddajo svoje zapiske kot nalogo. Učitelji lahko pregledajo zapiske svojih učencev in vidijo, kje bi lahko izboljšali svoje sposobnosti, na primer ključne točke, na katere morajo biti pozorni, ali prilagoditev bolj celovitega sloga.

Math planet

Ta aplikacija je ena najobsežnejših aplikacij za učenje matematike, ki je na voljo, in je bila zasnovana z mislijo na konceptualno učenje in tekoče znanje. Ima vgrajeno analitiko učenja, tako da lahko učenci in učitelji vidijo napredek izboljšav skozi čas, razvijalci pa uporabljajo informacije o igranju iger za izboljšanje učnega procesa za prihodnje različice. Aplikacija je za vse uporabnike brezplačna.

StoryLines za šole

StoryLines je kot “igra telefona s slikami”. To je igra za več igralcev, kjer morajo učenci ilustrirati besedno zvezo, drug učenec pa ugiba, kaj slika predstavlja. Čeprav je ugibanje lahko drugačno od naloge, bo ideja uspešno prevedena, če je slika dobro izdelana. Je zabaven in ustvarjalen način za izboljšanje komunikacijskih in sodelovalnih veščin skupinskega dela.