Kmetijstvo

Ukrepa, ki lahko na kmetije pripeljeta več mladih

19. 9. 2023 avtor: Uredništvo
mladi kmet, hlev, živina, krave, govedo

Od vseh gospodarjev kmetij je samo 4,6 odstotka mladih kmetov. O ukrepih zanje in tudi o tem, kako bi generacijsko prenovo kmetij še pospešili, so govorili tudi na 61. kmetijskem sejmu Agra. Dogajanje pa so povzeli na spletnem portalu Agrobiznis.

Izmenjave kmetijskih strojev in skupne prodaje pridelkov

“Veseli smo dveh novih ukrepov – medgeneracijskega prenosa znanja in finančnih instrumentov, ki spodbujata prihod mlade generacije na kmetije.”

Anja Mager, predsednica ZSPM

V Zvezi slovenske podeželske mladine (ZSPM), ki je bila prisotna na kmetijskem sejmu Agra, so izpostavili da mlade kmete spodbujajo k povezovanju in sodelovanju pri izobraževanju, prodaji in naložbah. Menijo, da je napočil čas, da se dobrim praksam, ko dva ali več mladih kmetov skupaj kupuje kmetijske stroje in si jih izmenjuje, pridruži širša zgodba na primer o povezovanju v skupino ali organizacijo proizvajalcev

Koordinatorji za mlade kmete

Poleg ZSPM tudi Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) poskuša ustvariti čim boljše okolje za kmete. Na KGZS in osmih kmetijsko-gozdarskih zavodih po državi imajo koordinatorje za mlade kmete, ki ponujajo pravno svetovanje o prevzemu kmetije, o pogodbi in dogovoru z drugimi dediči. Hkrati mladim kmetom pomagajo izbrati tudi najprimernejšo obliko zaposlitve na kmetiji. Terenski kmetijski svetovalci pripravijo mladim kmetom večino vlog za kmetijske subvencije in naložbe.

»Za novo proračunsko obdobje, ki traja od leta 2023 do konca leta 2027, smo dosegli, da je intervencija za mlade kmete čim bolj podobna zdajšnji, da so odpravljeni pogoji, ki so prej oteževali izvajanje tega ukrepa, ter da smo ohranili plačila za mlade kmete po hektarju in dodatne podpore za mlade kmete pri naložbenih razpisih

koordinator za področje mladih kmetov na KGZS Jože Očko

Kako do zagonske podpore za mlade prevzemnike

Mladi lažje do nepovratnih sredstev

Pri prejšnjem razpisu za mlade prevzemnike težave povzročala omejitev, da lahko zagonsko podporo pridobijo le tisti, ki so nosilci kmetije postali v zadnjih 24 mesecih. Ta rok je po novem podaljšan na pet let.

Prej je bil moteč tudi visok vstopni prag za nekatere tipe kmetij in regije. »V Zgornji Savinjski dolini smo imeli kmetije, ki imajo na stotine hektarjev gozda, a le deset hektarjev travnikov, s tem pa niso izpolnile vstopnega pogoja za podporo,« razlaga Očko, ki upa, da so novi pogoji bolj življenjski in bo lahko več mladih pridobilo zagonsko podporo.

Vir: Agrobiznis.