Kultura

Uspešna in ustvarjalna jesen v KUD-u Pozitiv

29. 12. 2022 avtor: KUD Pozitiv

KUD Pozitiv, ki domuje v Dijaškem domu Ivana Cankarja na Poljanah, je tudi letošnje šolsko leto pričel v velikem slogu in z veliki načrti, ki jih počasi a vztrajno uresničuje.

Teater Pozitiv se je z aktualno predstavo Nasprotja, katere mentor je Miha Maver, uvrstila na sarajevski JUVENTAFEST, mednarodni festival srednješolskih gledaliških skupin, ki poteka že od leta 2013. Festival je potekal med 7. in 11. septembrom v Sarajevu, udeleženci pa so si lahko ogledali šgostujoče predstave ter sodelovali na gledaliških delavnicah, ki so potekale ves čas festivala.

Delo v teatru se z letošnjim šolskim letom nadaljuje, skupini so se pridružili nekateri novi člani in že od oktobra potekajo intenzivne priprave na novo produkcijo, ki bo premiero doživela predvidoma spomladi prihodnje leto. Tudi tokrat bo projekt avtorski, poleg fizičnega teatra pa bo tokratna predstava vključevala še prvine dramskega gledališča. Dijaki se bodo tako poleg z odrskim gibom intenzivno spoznavali tudi z odrskim govorom in psihologijo lika.

Januarja prihodnje leto pa v KUD-u Pozitiv pripravljajo prvi lasten festival. Festival MIT – Festival mladinskega inovativnega teatra bo potekal med 10. 1. in 21. 2. 2023.

Na javni razpis festivala se je prijavilo več skupin iz vse Slovenije, strokovni ocenjevalec Radovan Jaušovec pa je v ožji izbor in s tem na festival uvrstil 5 gledaliških skupin, ki se bodo potegovale za dve nagradi – MUZO za najboljšo predstavo v celoti in MUZO za inovativnost. Predstave bo skrbno spremljala strokovna žirija v sestavi Sebastjan Starič (uveljavljeni gledališki koreograf, plesalec, igralec, režiser in mentor ter eden od ustanoviteljev KUD-a Pozitiv), Kristyna Šajtošova (plesalka, koreografinja in pedagoginja) ter Tomaž Štrucl (plesalec, scenograf, oblikovalec celostne podobe, oblikovalec luči, kostumograf, dramaturg, producent in režiser), ki bo nagrade ob koncu festivala tudi podelila.

Predstave se bodo izvajale v prostorih Kreatorija v A-stavbi Dijaškega doma Ivana Cankarja (Poljanska 26, 1000 Ljubljana) s pričetkom ob 20:00 uri. Otvoritev festivala in nastop prve tekmovalne predstave bo 10. 1. 2023, festival pa se bo nato nadaljeval vsak prihodnji torek vse do 21. 2. 2023, ko bo žirija podelila priznanja zmagovalnima predstavama. Ogled vseh predstav bo brezplačen. Na predstave so vabljeni predvsem dijaki vseh ljubljanskih srednjih šol, saj je namen festivala prav ta, da mladim ponudi pestro in kakovostno gledališko izkušnjo s predstavami, v katerih bodo nastopali njihovi vrstniki, kar pa bo morda v gledališke vode privabilo še katerega izmed njih.

V KUD-u Pozitiv torej na široko odpirajo vrata in v ustvarjalni objem Kreatorija vabijo vse, ki jih zanima kultura vseh oblik in velikosti. Tedensko v Kreatoriju potekajo različni dogodki, kjer vsakdo lahko najde nekaj zase. Sledite jim na facebooku in instagramu, kjer objavljajo vse tekoče informacije.

Urška Klajn Marion za KUD Pozitiv

Uspešna in ustvarjalna jesen v KUD-u Pozitiv&url=https://www.mlad.si/uspesna-in-ustvarjalna-jesen-v-kud-u-pozitiv/&via=mlad_si" target="_blank">