Okolje in trajnost / Zdravje

Uspešno zaključena akcija zbiranja zdravil za pro bono ambulanto v Ljubljani

21. 6. 2023 avtor: Zavod MISSS
pro bono ambulanta

Za nami je uspešna vsakoletna akcija zbiranja zdravil, ki so še zaprta v originalni embalaži in uporabna najmanj eno leto, za pro bono ambulanto Ljubljana, namenjeno osebam brez zdravstvenega zavarovanja.

Vloga vseh pro bono ambulant je še kako pomembna. Ljubljanska ambulanta s posvetovalnico za osebe brez zdravstvenega zavarovanja deluje v okviru Zdravstvenega doma Ljubljana Bežigrad, in sicer od januarja 2002. Ustanovili so jo ZD Ljubljana, Mestna občina Ljubljana in nevladni organizaciji Župnijska Karitas Štepanja vas ter Slovenska filantropija. Po umiku Karitasa je ta del oskrbe prevzel Rdeči križ Slovenije.

V Probono ambulanti na žalost beležijo porast oseb, ki nimajo urejenega osnovnega zdravstvenega zavarovanja in nujno potrebujejo zdravniško pomoč. To so ljudje, ki so huje bolni, imajo socialne težave in finančne stiske. V ambulanti jim nudijo zdravstveno in tudi psihosocialno pomoč. Večina teh ljudi je tako hudo bolna, da bi lahko pomoč poiskala tudi na urgenci, a se bojijo stroškov. Med njimi je tudi veliko kroničnih bolnikov, ki odlašajo z zdravljenjem, kar samo poslabšuje njihovo stanje. Za tovrstne bolnike lahko tam veliko naredijo, saj naletijo na pozitiven odziv, za kar so hvaležni in to tudi cenijo.

Ambulanta deluje na primarni ravni, če pa so potrebe po specialističnem pregledu, jih napotijo k zdravnikom specialistom, ki so prav tako prostovoljci. Nekaj zdravnikov specialistov prihaja v prostore ambulante, večina pa bolnike sprejema brezplačno v svojih ordinacijah.

Vse skupaj temelji na prostovoljstvu (imajo okoli 30 prostovoljnih zdravnikov, pa tudi še nekaj drugih prostovoljcev, kot so babica, fizioterapevtka, farmacevti, psihoterapevtka, pravnik itd). V okviru ambulante imajo opremljeno tudi kopalnico, ki je na voljo pacientom, ki potrebujejo prostor, da se uredijo, pa tudi brezdomcem, ki redno prihajajo k njim, da se stuširajo in uredijo. Če potrebujejo sveže perilo in oblačila, jim jih poskušajo priskrbeti.

Vsako leto beležijo porast uporabnikov, glavni razlog je v družbeno-političnih razmerah, nekaj pa imajo pri tem tudi številčnejši prihodi beguncev. Od ostalih pro bono ambulant v Sloveniji, podobno kot ljubljanska, obratuje pro bono ambulanta v Mariboru, medtem ko imajo ostale pro bono ambulante redkejši delovni čas. Njihovo delovanje je izrednega pomena za lokalno skupnost.

S skupnimi močmi smo tako zbrali škatlo prepotrebnih zdravil. Svoj delež so prispevali:

Vsem se srčno zahvaljujemo, saj s tovrstnimi dejanji spreminjamo svet na boljše.