Aktivno državljanstvo / EU zadeve

V Brežicah uspešno izpeljali Eurotlon

23. 4. 2024 avtor: Mladinski center Brežice
mladi

V četrtek, 18. 4. 2024, ob 11.00, je v Mladinskem centru Brežice potekala poučna in navdihujoča aktivnost v okviru Evropskega tedna mladihEurotlon. Dogodek je združil 89 dijakov iz Strokovno izobraževalnega centra Brežice, ki so prek aktivnosti prepoznali pomen Evropske unije in prihajajočih evropskih volitev.

Osrednja aktivnost je bil Kahoot kviz o evropskih volitvah, ki bodo potekale 9. junija 2024. Dijaki so bili razdeljeni v ekipe, pri čemer je vsaka ekipa simbolizirala eno od držav Evropske unije. Vsak pravilen odgovor je predstavljal pomemben korak proti cilju in zmagi na Eurotlonu.

Na ciljni črti so slavile tri države: Slovenija, Madžarska in Hrvaška. Posebno priznanje pa je osvojila Sloveniji, ki je zraven pokala prejela tudi voden obisk hiše EU z ekipo Mladinskega centra Brežice. 

Glavni namen dogodka Eurotlon v MC Brežice je bil mladim približati evropske volitve in jih spodbuditi k aktivni udeležbi v političnem procesu. Mladi so se skozi aktivnost ne le zabavali, ampak so tudi pridobili pomembno znanje o delovanju Evropske unije ter sodelovali pri skupnem ozaveščanju o pomenu demokratičnega procesa in aktivnega državljanstva.

Kot je povedal eden od dijakov; 17-letni Luka:

“Bilo mi je super, veliko smo se naučili o Evropski uniji.”

Njegove besede odražajo pozitivno izkušnjo, ki so jo doživeli udeleženci dogodka.

Eurotlon v MC Brežice je tako bil več kot le tekmovanje – bil je korak k spodbujanju aktivne udeležbe mladih v evropskem političnem procesu ter poudarjanju pomembnosti njihovega glasu in prispevka v prihodnosti Evrope. Le opolnomočeni mladi so lahko aktivni za prihodnost.

#Eurotlon #EvropskiTedenMladih #EUyouthweek #EYW2024