Aktivno državljanstvo / Angažiraj se

V Kompleksu sklop filozofskih predavanj

3. 1. 2019 avtor: Koroški mladinski kulturni center Kompleks

Filovizija je cikel predavanj, ki jih mesečno v KMKC Kompleks organizirajo skupaj s Filozofsko fakulteto Maribor – oddelek za filozofijoZofijinimi ljubimci – društvo za razvoj humanistike in Gimnazijo Ravne na Koroškem

Na prvem srečanju je dijake in ostale goste nagovoril Ciril Oberstar, magister filozofije, urednik revije Ekran in sodelavec založb Sophia in ZRC-Sazu. S pomočjo filmov, kot so Veliki diktator Charlieja Chaplina, To be or not to be Ernsta Lubitscha in Vernik Henryja Beana, je ponudil vpogled v mehanizem fašistične propagande in sistema. 

Na drugem so gostili novinarko Večera Kristino Božič, ki je predstavila razraščanja populističnih gibanj in trendov, ki se vzpostavljajo kot nasprotje prizadevanj za razsvetljeno in demokratično družbeno okolje. 

Tretja filovizija pa je poskušala razložiti, zakaj se sovražni govor v novih medijih, vedno bolj zateka v fascinacijo nad podobo Adolfa Hitlerja in grozotami tretjega rajha, pri tem pa odkrito verjame v vojno. Predaval je dr. Boris Vezjak, ki sicer predava filozofijo in druge predmete na Oddelku za filozofijo na Filozofski fakulteti v Mariboru. 

Za več podobnih dogodkov si oglejte prihajajoče dogodke v KMKC Kompleks.

Foto: KMKC Kompleks