Angažiraj se

V Mariboru odslej dve skupnostni shrambi

17. 10. 2023 avtor: MKC Maribor
plakat

Po tem, ko je skupina študentov pred upravno stavbo Mladinskega kulturnega centra Maribor letos spomladi postavila prvo skupnostno shrambo, so jo zdaj vzpostavili še v Mestni četrti Studenci.

Letošnjo pomlad je pred upravno stavbo MKC Maribor na pobudo magistrskih študentov sociologije na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru in v sklopu iniciative Vzemi ali deli zaživela prva skupnostna shramba.

Kaj pravzaprav je inciativa Vzemi ali deli? Gre za prispevek v skupnostno shrambo za posameznike v stiski, ki je locirana na parkirišču pred upravno stavbo MKC Maribor. Vsakršna, pa četudi majhna, donacija v obliki nepokvarljive hrane, oblačil ali higienskih pripomočkov lahko pomeni ogromno razliko za nekoga, ki živi v pomanjkanju.

Mariborskim študentom sociologije se je ideja porodila v okviru predmeta Aplikativna socialna psihologija, v okviru katerega so študenti prejeli nalogo izvedbe intervencije, ki vpliva na določen družbeni problem. Ker so študenti zaznali, da se Maribor, tako kot številna druga slovenska mesta, sooča s problemom brezdomstva in revščine, so se odločili za dobrodelno gesto. Pod mentorstvom profesorja dr. Bojana Musila in asistenta Nejca Plohla so po vzorih iz tujine, kjer so tovrstne humanitarne zbiralnice že uveljavljen koncept pomoči šibkejšim, uredili skupnostno shrambo. Na njihovo pobudo smo se na MKC Maribor z veseljem odzvali in jim pomagali pri postavitvi, po zaključku projekta pa tudi prevzeli skrb za shrambo.

Projekt se je sedaj razširil še na Studence. Z veseljem sporočamo, da so se Nikita Pongračič, Stefani Branilović, Kaja Tome, Laura Glavač, Tjaša Glavač in Oliver Baklan odločili z nami sodelovati tudi v programu Banka idej 2023 – lokalni sklad za mlade z idejami in projekt Vzemi ali deli širiti naprej. V sredo, 11. oktobra, so pred sedežem Mestne četrti Studenci postavili popolnoma novo skupnostno shrambo

Kaj je skupnostna shramba in kaj se v njej zbira?

To je anonimna storitev, ki nudi nujne potrebščine osebam, ki živijo v kakršnem koli pomanjkanju. Ljudje, ki želijo pomagati, darujejo dobrine, medtem ko tisti, ki so v negotovem položaju, vzamejo, kar potrebujejo. To omogoča, da skupnost naredi razliko tam, kjer socialna država izostane.

V skupnostni shrambi se zbira nepokvarljivo hrano (denimo konzervirana živila, riž, testenine), higienske pripomočke (denimo gele za prhanje, britvice, damske vložke), čistilna sredstva in oblačila.