Okolje in trajnost

“V Sloveniji pogrešam podnebje kot del izobraževalnega sistema”

23. 9. 2019 avtor: Uredništvo

Mladinski delegat pri OZNPatrik Bole se med 21. in 23. septembrom kot predstavnik mladih udeležuje prvega mladinskega podnebnega vrha ter podnebnega akcijskega vrha Generalnega sekretarja Združenih narodov v New Yorku.

Patrik Bole, ki bo danes tudi član delegacije premierja Marjana Šarca na podnebnem vrhu svetovnih voditeljev ZN, meni, da po svetu sicer narašča posluh za stališča mladih o podnebju in okolju, primanjkuje pa formalnih šolskih programov. V pogovoru za STA je dejal, da pogreša okoljske problematike v šolskih programih v Sloveniji, ki sicer mlade vključuje v problematiko, ministrstvo za okolje in prostor pa načrtuje mehanizme, kako čim več mladih vključiti v oblikovanje podnebnih politik in okoljskih problematik. 

Ne samo v Sloveniji, ampak tudi drugje po svetu je to, po njegovem mnenju, morda tudi posledica učinka švedske 16-letnice Grete Thunberg, ki je svetovna zvezda. “Njen prihod v dvorano na ZN je spominjal na prihod velike zvezde. Znana je po svetu in sam sem razmišljal, kako velik dosežek je, da 16-letnici uspe dvigniti zavest mladih po vsem svetu, da protestirajo,” je dejal. “Politiki oziroma odločevalci vedno govorijo, da je potrebno vključiti mlade, ko pa se dvignejo na tak mladostniški način in zahtevajo spremembe, se pojavijo izjave, zakaj ti mladi ne gredo raje v šole in se učijo. Zato mi je zelo všeč, da je uspela dvigniti gibanje. Poleg tega mi je všeč njen pristop. Ni se smejala, ampak je imela mrk obraz kot neka znanilka apokalipse ali konca sveta. Povedala je, da bo imela glavno sporočilo danes na vrhu voditeljev,” je dejal Bole.

Na takšni ravni še nisem bil na ZN in si štejem v čast, da bom imel priložnost predstavljati mlade iz Slovenije, ki s tem daje neko gesto. Slovenija v zunanji politiki daje pomen vključevanju mladih na najvišjih ravneh, da lahko spremljamo oblikovanje politike, kar bom prenesel nazaj domov,” je strnil svojo izkušnjo povezovanja na najvišji politični ravni.

Vrh mladih je potekal s panelnimi razpravami mladih delegatov in strokovnjakov. V naprej izbrani mladi delegati so prikazali konkretne ukrepe in rešitve iz svojih, ni pa bilo veliko priložnosti za proste razprave. Prišli so predstavniki podjetij, sistema ZN in držav članic, med njimi predsednik Avstrije in drugi. Bistvenega pomena je, da so mladi dobili priložnost, da povedo, da je njihovo vključevanje v oblikovanje podnebnih politik pomembno.

V Sloveniji pogrešam podnebje kot del izobraževalnega sistema. Sam sem se po naključju seznanil s konceptom trajnostnega razvoja v srednji šoli na delavnici mladinskega ceha, kjer so nas evropski poslanci v sodelovanju s šolo učili o tem. Tudi na fakulteti ni posebnih predmetov o tem. Zato smo na vrhu poudarjali, da je potrebno boljše vključevanje okoljske problematike v šolske programe,” je še dejal Bole.

Mladinskega podnebnega vrha se udeležuje več kot 500 mladih iz vsega sveta. Podnebni vrh predstavlja največje srečanje mladih voditeljev v Združenih narodih v zgodovini.

Vir: STA
Foto: Mladinski svet Slovenije