Kultura / Zabava in prosti čas

Vabimo na 7. festival Jazz ‘ma mlade 2024

31. 5. 2024 avtor: MKC Maribor

Festival Jazz ‘ma mlade, ki ga organizira Mladinski kulturni center Maribor (MKC Maribor) bo med 31. majem in 14. junijem 2024 že sedmič združil ljubitelje glasbe, umetnosti, vina in kulinarike. Letos sta lokaciji dve: Židovski trg in Kulturni inkubator. Na Židovskem trgu se bomo družili zadnji petek v maju (31. maj 2024), v Kulturnem inkubatorju pa dva junijska petka (7. in 14. junij 2024).

Po tem ko je leta 2023 festival Jazz ‘ma mlade odpadel zaradi slabega vremena, se letos festivalsko dogajanje vrača na Židovski trg. Sedmi, pravljični ediciji festivala smo dodali še novo lokacijo: Kulturni inkubator na Koroški cesti 18 v Mariboru. Festival bo potekal na tri petke (31. maj ter 7. in 14. junij). Vse dni se bo festivalsko dogajanje začelo ob 18. uri s prvimi dogodki dodatnega programa. Glasbeni program se bo na glavnem odru začel ob 20. uri.

»Veseli nas, da bomo 7. edicijo festivala Jazz ‘ma mlade, ki je lani žal odpadla zaradi dežja, izpeljali letos. Ostajamo zvesti tradiciji treh petkov, tokrat med 31. majem in 14. junijem, ter bogatemu glasbenemu programu, ki je za obiskovalce v celoti brezplačen. Letos smo v ekipo z natečajem povabili mlade, tako da ima festival novo vizualno podobo, ki jo je izdelala mlada grafičarka Melani Kumin, številni mladi pa so in bodo vpeti tudi v organizacijo in izvedbo festivala,«

je dejala Lina Valant Sičanović, strokovna delavka za pripravo kulturnih projektov in vodja festivala Jazz ‘ma mlade 2024.

»Ker želimo dati priložnost čim več mladim, bodo na oder stopili mladi glasbeniki iz mariborskega in ljubljanskega konservatorija ter celjske glasbene šole, za njimi pa bodo nastopili že uveljavljani, a še vedno mladi jazz glasbeniki. Zelo smo zadovoljni, da so se ponovno odzvale tudi kulturne ustanove, ki delujejo na Kulturni četrti Židovska, in prispevale raznolik dodaten umetniški program. Ves program je brezplačen,«

je dodala Valant Sičanović.

Trije petki, tri jazz poslastice

Prvi večer festivala bo v petek, 31. maja, na Židovskem trgu poskrbel za zvrhano mero odlične glasbe, izbranih vin in slastne kulinarike. Na glavni oder bodo stopili dijaki Konservatorija za glasbo in balet Maribor, ob 22. uri bo sledil koncert Beat project Rene Grajfoner, ki bo na koncertu predstavil ploščo Damn, Let Me Breathe, ki je nastala kot odziv na umetniško ustvarjanje med epidemijo, ko koncertov in nastopov v živo ni bilo mogoče doživeti.

Vinsko karto bodo napolnili mladi vinarji Vina Jaunik, za dobro hrano pa bo poskrbela ekipa Skunk Urban Kitchen, ki bo obiskovalce razvajala z njihovimi prav posebnimi langaši.

Drugi večer se bo jazzanje preselilo v Kulturni inkubator na Koroško cesto. V petek, 7. junija 2024, bodo na odru Kulturnega inkubatorja ob 20. uri nastopili učenci Glasbene šole Celje, za njimi pa zasedba Little Street Charmers, ki preigrava jazzovske standarde iz dvajsetih in tridesetih let dvajsetega stoletja. Brbončice bodo ponovno dražila Vina Jaunik, za dodatno dozo sladkega pa bo poskrbela Slaščičarna Ilich.

Festivalsko dogajanje bomo sklenili v petek, 14. junija, ob 20. uri v Kulturnem inkubatorju. Nastopili bodo dijaki Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, za njimi pa Jernej Vindšnurer Harp Quartet. Jernej Vindšnurer je eden vodilnih jazz orgličarjev v Sloveniji in širše, znan po svojih virtuoznih nastopih na mednarodnih odrih, vključno z Rheingau Jazz Festivalom v Frankfurtu(Nemčija), Jazz Liebe v Feldbachu in Jazz Series v Celovcu. Kot dirigent Big Banda Domžale in diplomant jazz kontrabasa na Kunst Universität v Gradcu, Jernej združuje izjemne veščine in globoko razumevanje glasbe, kar ga uvršča v sam vrh jazz izvajalcev.

Bogat dodaten umetniško-ustvarjalni program

Dodatni program, ki bo dogajanje na glavnem odru spremljal vse tri petkove večere, bodo soustvarile vse kulturne ustanove, ki delujejo na Židovskem trgu in so povezane v Kulturno četrt Židovska: GT22, Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, Društvo likovnih umetnikov Maribor z Galeriju DLUM, Fotoklub Maribor s Fotogalerijo Stolp in seveda Galerija Media Nox, ki deluje pod okriljem MKC Maribor.

Pripravljamo sprehode po razstavah partnerskih ustanov Kulturne četrti Židovska, ki bodo na festivalske dni obratovale s podaljšanim delovnim časom, tako na Židovskem trgu kot tudi v Kulturnem inkubatorju pa bodo mladi pripravili brezplačne ustvarjalne delavnice. V Kulturnem inkubatorju bo na ogled tudi razstava Business is Business umetnika Jurija Hartmana.

*Festival financira Mestna občina Maribor.