Mlade družine

»Veliko mi pomeni vsak dan, ko se spet zavem, da sem mama.«

25. 3. 2021 avtor: Uredništvo

V uredništvu mlad.si smo se ob materinskem dnevu pogovarjali z mlado mamico Evo Zlodej. Eva je 28 letna specializantka ginekologije, zaposlena v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec. V prostem času zelo rada pleše družabne plese v paru, rada se ukvarja z jogo, je gurmanka, ki uživa v obisku dobrih restavracij in rada eksperimentira v kuhinji. Lani pa je, kot sama pravi, dobila še najlepšo vlogo in postala mamica.

Eva ste mlada družina in vi mlada mamica. Kako hitro ste se odločili za materinstvo in zakaj?

Vedno sem si želela več otrok, prvega otroka pa sem želela imeti pred 30. letom. Sem pa hotela pred tem imeti službo. Zdelo se mi je, da bom lažje skrbela za otroka, če ne bom imela finančnih skrbi. Kmalu po zaposlitvi, sem tako začela razmišljati o otroku. Partner je še študent in opravlja študentsko delo, sem pa jaz že zaposlena in sem vedela, da bova z eno redno plačo zagotovo zmogla. Želela sem si tudi primerno stanovanje za družino, ki nama ga je prav tako uspelo najti. Zanosila sem pri 27 letih, Jernej pa je bil takrat 24.

Kaj vam pomeni materinstvo in kaj vam je prineslo?

Lahko rečem, da je biti mama zame nekaj najlepšega. Nedvomno se že med nosečnostjo začne tkati posebna materinska vez, ko začutiš brce otročka in ga vidiš na ultrazvoku. Vseeno pa gre za neverjeten občutek, ko te dojenček zares prvič pogleda in te z malo rokico prime za prst. Ne rečejo zastonj, da se z otrokom rodi tudi mama.

Moj sin je trenutno star 6 mesecev in ob vsakem napredku skačem od veselja. Neopisljivo je, ko se ti tvoj otrok nasmeji, ko se pomiri v tvojem objemu… V mojih očeh je vloga starša  zelo odgovorna, nenazadnje imaš pomemben vpliv na to, v kakšno osebo se bo oblikoval tvoj otrok. Rekla bi, da se začneš sam pri sebi spraševat kakšne so tvoje vrednote, kaj je pomembno in kaj želiš otroka naučiti. Opazila sem recimo tudi, da sem postala zelo zaščitniška, zlasti ko gre za zdravje mojega sina.

Danes je materinski dan, ga sprejemate drugače, sedaj ko ste mama?

Veliko mi pomeni vsak dan, ko se spet zavem, da sem mama. Jakob se sedaj tega še ne zaveda in bo verjetno letos materinski dan precej podoben ostalim. Si pa predstavljam, da bo nekaj posebnega, ko bo prinesel iz vrtca kakšno risbico za mamico. Me pa sedaj kakšna pesmica o mamicah bolj gane; sedaj recimo razumem zakaj so bile mame vedno solzne, ko je zborček otrok zapel: »Mamica je kakor zarja…«.

Kakšen je po vašem mnenju položaj mladih družin in mladih mamic  v Sloveniji , se vam zdi, da je še vedno potrebna pomoč starih staršev in da se zato ženske v Sloveniji v kasnejših letih odločijo za otroka?

Pomoč starih staršev je še vedno več kot dobrodošla. Morda pri nekaterih družinah pomagajo z varstvom, drugje tudi finančno. Čeprav je nekaj pomoči s strani države (recimo dodatni študentski boni, subvencije, starševski dodatek ipd.), verjetno v številnih primerih pomagajo še stari starši. Je pa zanimivo, da recimo v primeru nezaposlene matere oz. matere študentke lahko ta prejema starševski dodatek, če pa je študent oče pa te možnosti ni (razen če mati umre, zapusti otroka). Prav tako oče študent ni upravičen do očetovskega dopusta.

Kar se pa tiče mladih na splošno, si verjetno večina želi imeti lasten dohodek in neodvisnost, preden se odloči za družino. Dandanes pa veliko ljudi študira, v nekaterih strokah se službe težko najde, nekateri imajo potem še dosti kariernih ambicij… Vse to pomakne starševstvo v kasnejša leta. Tudi ukrepi iz leta 2019, ki zaostrujejo pogoje za pridobitev kredita, znajo vplivati na to. Vsak otrok  se namreč šteje v tvojo kreditno sposobnost, posledično lahko vzameš nižji kredit. Če razmišljaš o lastni nepremičnini, je to precej pomemben faktor in se bo morda kdo za družino odločil še kasneje.

Kako pa usklajujete vse ostale obveznosti z materinstvom, zagotovo je potrebna dobra organiziranost?

Sem še na porodniški, a že sedaj vidim prednost dobre organizacije. Včasih ta sicer odpove, ker so otroci lahko nepredvidljivi. Kdaj se zgodi, da se še ob 10. uri sprehajam po stanovanju v pižami in z napol dokončanim zajtrkom na mizi. Ravno zaradi takih situacij sem ugotovila, da je dobro imeti neko rutino in plan. Kosila imamo načrtovana za 1 teden vnaprej in temu prilagodimo nakupe v trgovini. Ko otrok spi, poskusim narediti kar čimveč gospodinjskih opravil. Ravnokar ugotavljam, da je kengurujček lahko velik rešitelj. Jakob bi se rad nosil, jaz pa potrebujem proste roke. Pomaga tudi blazina, ki jo dam v kuhinji na tla, da je med kuhanjem Jakob lahko z menoj. Pomembno pa je, da prosimo za pomoč, ko jo potrebujemo. Veliko mi pomaga partner, pa tudi mama, sestra in svak. Ob povratku na delo pričakujem nove izzive, a sem prepričana, da bo nekako že šlo.

Kaj bi svetovali mladim ženskam, kdaj je pravi čas za materinstvo?

Prav je, da vsak sam začuti, da je dovolj zrel za starševstvo. Vendar pa pogoji nikoli ne bodo idealni. Zna se zgoditi, da bodo stvari drugačne kot načrtujete in to je povsem v redu. Škoda bi bilo, če bi čakali na popolni trenutek, saj je lahko potem prepozno.

Vir: uredništvo mlad.si