Zabava in prosti čas

Youthland 19.27

10. 2. 2020 avtor: Uredništvo

Mladinski kulturni center Maribor (MKC Maribor) je partner v Erasmus+ projektu “Youthland 19.27“, katerega nosilka je portugalska organizacija Fórum Municipal da Juventude de Agueda. Z zavedanjem, da že obstajajo številne dobre prakse prepoznavanja potreb mladih, spodbujanja njihove aktivne participacije v družbi in načrtovanja strategij za mladinske programe, so k sodelovanju povabili predstavnike nekdanjih Evropskih prestolnic mladih, s katerimi bodo pripravili smernice za pripravo lokalnih programov za mlade.

Cilj in namen 16-mesečnega projekta, ki ga izvaja konzorcij organizacij iz Portugalske, Romunije, Grčije in Slovenije, je zbrati primere dobrih praks za postavljanje diagnostike, strateško načrtovanje in vključevanje mladih v procese sooblikovanja mladinskih programov.

Ena od aktivnosti projekta je štiridnevni trening za mlade in mladinske delavce. Potekal je v organizaciji Fórum Municipal da Juventude de Agueda z namenom predstaviti primere dobrih praks in lokalnih programov za mlade. Tema treninga je bila za predstavnike Maribora še posebej zanimiva, saj se 2. Lokalni program mladih v Mestni občini Mariborizteka z letom 2021, kar pomeni, da bodo v letu 2020 stekle priprave za 3. Lokalni program za mlade. 

Treninga se je udeležilo 18 mladih iz šestih evropskih mest – Maribora, romunskega mesta Cluj-Napoca, grškega Soluna in portugalske Brage, Aguede in Caicaisa. Udeleženci treninga so se ukvarjali z vprašanji: “Kakšno naj bi bilo mladim prijazno mesto?, Kaj sploh je lokalni mladinski program – je vizija, strategija, načrt?, Katera so ključna področja, ki jih mora strategija vsebovati?, Kateri so načini prepoznavanja potreb mladih?”. Pri tem so prišli do spoznanja, da mladi pogosto ne znamo prepoznati naših potreb in jih zamenjujemo z željami. Prav tako se je izkazalo, da številna evropska mesta še nimajo izkušenj s pripravo lokalnih programov za mlade. Tekom treninga so razvijali modele za prepoznavanje potreb mladih, ki bi jih bilo mogoče uporabiti v različnih okoljih in zbrali smernice za pripravo lokalnih programov za mlade.

“Trening v Aguedi je bil informativen in dobro organiziran. Udeleženci smo lahko iz prve roke spoznali številne primere dobre prakse s področja mladinskega sektorja, jih primerjali in skupaj oblikovali načrte in smeri razvoja v prihodnosti”, je svoje občutke po treningu opisala Sara.

tem videu si lahko ogledaš nekaj utrinkov s treninga. 

Vir in foto: Mladinski kulturni center Maribor