Mladinsko delo

Za nami je prva Noč mladinskih centrov

25. 10. 2023 avtor: Zavod Nefiks
skupina ljudi

V petek, 13. oktobra, je 19 ljubljanskih mladinskih centrov, povezanih v Mrežo mladinskih centrov Ljubljana, pripravilo prvo skupno akcijo Noč mladinskih centrov, ki se je je udeležilo preko 550 mladih. Na 19 različnih dogodkih in na prav toliko lokacijah so s pestrim dogajanjem širom Ljubljane opozorili na raznolike možnosti kakovostnega preživljanja prostega časa.

V Noči mladinskih centrov so se obiskovalci mladinskih centrov na različnih koncih mesta lahko spoznali s cirkuškimi veščinami, odšli na popotovanje na Tajsko in v Indijo, se preizkusili v DJ-anju in različnih športnih veščinah, opravili psihološko testiranje in karierni pogovor, ustvarjali nakit in priponke, štrikali. Uživali so lahko v filmih svojih vrstnikov, prepevali in plesali, igrali kviz, se zabavali v čarovniški družbi in izkusili interaktivno igranje LARP in LAN parti.

Lahko so se družili ob kvizih in ob bogato obloženi mizi na mednarodnem večeru, ali se preizkusili v pripravi zdravih hamburgerjev, obiskali nočni zabaviščni park in se zabavali v soju neonskih luči. Lahko bi rekli, da je petkovo pozno popoldne, ki se je ponekod zavleklo globoko v noč ponujalo za vsakogar nekaj. Vse zaradi česar so mladinski centri na voljo mladim. Ideja za Noč mladinskih centrov je nastala v okviru rednih srečanj organizacij članic mreže, na katerih skrbijo za medsebojno izmenjavo dobrih praks, informiranje o dogajanju na področju dela z mladimi in načrtovanje skupnih akcij v podporo mladim in mladinskim delavcem.    

“V Mladinskem centru skupaj v skupnosti se na Draveljski mladi noči v okviru Noči mladinskih centrov nismo samo naučili, kaj so krompiraše, kofte, potica, hurmašice, pastrmajlije, sirnice, žganci, baklave, zeljnice in druge dobrote, ampak smo jih tudi okušali. Spoznali smo kulinarične in druge značilnosti nekaterih držav. V super družbi smo se imeli fantastično fajn,” je dejala Urša Oven, mladinska delavka.

V Mrežo mladinskih centrov Ljubljana so s sloganom Mladim prijateljstvo, mestu navdih povezani: Četrtni mladinski centri Mladi zmaji Bežigrad, Črnuče, Golovec, Šiška, Zalog, Mladinski center Skupaj v skupnosti, Salezijanski mladinski center Kodeljevo, Salezijanski mladinski center Rakovnik, Mladinski center BOB, Mladinska postaja Moste, Mladinski center Ulca, Cona Fužine, Korak, Most, Polje, Cent’r, Mladinski center Legebitra, Mladinski center Vič, Mladinsko središče Vič.

Delovanje Mreže omogočata Mestna občina Ljubljana in Urad RS za mladino.