Kultura

Za ogled na voljo fotografska razstava Saudade – Black & White

3. 7. 2024 avtor: Uredništvo
obiskovalci

V petek, 21. junija 2024, je v prostorih Društva kreativne mladine potekala otvoritev fotografske razstave z naslovom “SAUDADE – BLACK & WHITE”. Razstava, ki je obiskovalce popeljala v svet črno-belih podob, je posvečena hrepenenju po nečem več, po izgubljenem in neuresničenem – univerzalni izkušnji, ki povezuje vse generacije.

Razstava je nastala, da mlade in ostale obiskovalce navdihne k razmisleku o lastnem življenju in družbi, v kateri živimo. Skozi objektiv fotografa so obiskovalci lahko videli prepletenost čustev, ki nas spodbujajo, da se ustavimo, ozremo okoli sebe in v sebi najdemo pogum za spremembo. Le tako lahko dosežemo resnično izpolnitev in harmonijo v svetu, ki nas vse prevečkrat vodi v nasprotno smer.

Podžupan Mestne občine Murska Sobota Jure Lang, je s svojo prisotnostjo počastil otvoritev razstave in se pogovoril z organizatorji o izzivih, s katerimi se soočajo mladi ter mladinsko delo v naši občini. Njegov obisk je dodatno osvetlil pomen tovrstnih dogodkov za lokalno skupnost in mladinsko delo.

Razstava bo na ogled do 29. julija 2024. Ogledi so možni po predhodnem dogovoru, pa tudi ob vseh mesečnih aktivnostih, ki jih organizira društvo. Za rezervacijo termina lahko kontaktirate organizatorje na joinus.erasmusplus@gmail.com ali info@creative-youths.com. Poleg tega je možen tudi ogled s kratkim vodstvom in predstavitvijo, kar obiskovalcem omogoča še globlji vpogled v sporočilo in ozadje razstave.

Fotografska razstava “SAUDADE – BLACK & WHITE” prikazuje “saudade” skozi oči avtorja. Saudade je beseda, ki označuje žalostno stanje močnega hrepenenja po nekom ali nečem, česar ni. Pojem izvira iz portugalske kulture in se pogosto izraža v njeni literaturi in glasbi. Saudade je opisan kot vrsta melanholičnega hrepenenja.

Razstava vas popelje skozi črno-bele trenutke, ujete na Portugalskem. Te fotografije niso zgolj dokumentarne; so poskus avtorja, da preko objektiva izrazi globoko hrepenenje po nekom ali nečem, kar nam manjka. Vsaka podoba je portal v svet spominov, družbenih vprašanj in umetniškega izražanja. Črno-bela fotografija ima edinstveno sposobnost, da izostri čustva in podčrta subtilne podrobnosti, ki jih barva pogosto zamegli. Brez barvnega šuma je svet videti bolj surov, resničen in brezčasno lep. Te fotografije niso le podobe; so odsevi duše, fragmenti naših kolektivnih spominov, ujetih v trenutku.

Avtor fotografij je povedal:

»Za odhod na Portugalsko sem se odločil z namenom, da zamenjam okolje, obiščem prijatelje, najdem nov pomen mladinskega dela, pridobim nove izkušnje in spoznam primere dobrih praks v mladinskem in umetniškem delu. Predvsem se je porodila želja po pobegu iz toksičnega okolja, ki sem ga dobil zaradi nekdanje službe, konstantnega pritiska ljudi in da najdem samega sebe v vse bolj stresnem in toksičnem okolju. Zaradi določenih pritiskov, odpovedi v službi in osebnih težav, sem se odločil za ‘pobeg’, kjer bom lahko delal in gradil na sebi ter spoznaval nove kraje, katerih je bilo kar veliko. Tako so tudi nastale različne fotografije, ki sporočajo saudade, obenem pa so polne novega upanja. Črno-bela fotografija prikazuje svojo zgodbo in poda drugačen pogled na samo fotografijo, pripoved in osebi pusti večjo kreativnost, da najde zgodbo in sporočilo.”

Razstava “SAUDADE – BLACK & WHITE” je več kot le fotografska razstava; je priložnost za refleksijo in navdih, ki obiskovalce spodbuja k razmisleku in pogumu za spremembe v njihovih življenjih. Vabljeni, da se potopite v svet črno-belih fotografij in odkrijete, kaj vse lahko najdete, če se ustavite in ozrete okoli sebe.

Vir: Društvo kreativne mladine Murska Sobota