Kultura

‘Za učinkovit razvoj je treba mlade glasbenike podpreti že zgodaj’

27. 2. 2023 avtor: Rožle Oštir

Za uspeh mladih glasbenikov pogosto nista dovolj zgolj njihova ustvarjalnost in talent. Pomembno je tudi okolje, ki mlade podpira in spodbuja na njihovi ustvarjalni poti. Da je mlade potrebno podpreti že na začetku njihove ustvarjalne kariere, se zaveda koordinator Špil lige, Nik Drozg, ki mladim glasbenikom preko natečaja že deseto leto zapored pomaga v njihovih začetkih.

Na Špil ligi se vsako leto predstavi od 9 do 16 glasbenih projektov, ki med seboj tekmujejo za naslov prvaka. Tekmovanje je razdeljeno na tri kroge. V prvem se odvijejo štirje kvalifikacijski večeri, na katerih se predstavi od 3 do 5 glasbenikov, izmed katerih ob koncu vsakega večera komisija in občinstvo izbereta dva zmagovalca, ki se uvrstita v drugi polfinalni krog. Na zadnjem finalnem večeru pa se na velikem odru na Kongresnem trgu pomerijo najboljši štirje, ki ob koncu glede na svojo uvrstitev prejmejo raznolike nagrade, ki služijo kot popotnica za njihovo nadaljnjo glasbeno pot.

Glavni namen natečaja pa niso zgolj koncerti, temveč sočasni razvoj in učenje novih veščin, ki so, kot pravi Nik, »potrebe za krmarjenje po glasbenem svetu«. Tekom natečaja nastopajoče ocenjuje komisija, ki mlade po vsakem koncertu spodbudi z nasveti, kako izboljšati svoje pesmi ter njihove izvedbe, s čimer jim pomaga, da se izoblikujejo v čim boljše performerje. Zmagovalci Špil lige si poleg izkušenj tekom projekta priborijo še nadaljnjo izobraževanje na akademiji United POP ter delavnici Jazzinty, s pomočjo katerih pridobijo potrebno znanje za doseganje svojih sanj.

Posebnost Špil lige je, da se na njej predstavljajo izključno dijaški bendi. Nik Drozg je prepričan, »da je treba glasbenike podpreti že na začetku njihove ustvarjalne poti, saj lahko le tako učinkovito razvijajo svojo glasbeno kariero«. Po mnenju sogovornika je Špil liga pomembna, saj za mnoge dijake predstavlja prve nastope in izkušnje z odrskim nastopom, s katerim lažje zakorakajo na glasbeno sceno.

Za mlade glasbenike je velik izziv tudi grajenje prepoznavnosti, zlasti za tiste, ki prihajajo iz manjših, bolj oddaljenih krajev. Da so dijaški glasbeniki premalo izpostavljeni, se strinja Nik, ki pravi, da »slovenski mediji namenjajo malo pozornosti domačim glasbenicam in glasbenikom, še posebej mladim,« in doda, da Špil liga s svojo platformo mladim ustvarjalcem ponuja priložnost prvih profesionalnih odrskih izkušenj ter hkratno pridobivanje prepotrebne vidnosti in promocijskih materialov. Ena izmed nagrad, ki jo lahko prejmejo finalisti, je tudi nastop na Ljubljanskem gradu, Celici ali festivalu Kamfest, kar tekmovalcem omogoča, da se pokažejo širši publiki in s tem pridobijo več pozornosti.

Izkušnje lanskih finalistov

Koncert v Jazz Clubu na Ljubljanskem gradu si je v prejšnji sezoni priigrala skupina the tree man band, ki je bila ustanovljena leta 2019 in se je na Špil ligi prvič predstavila v sezoni 2020/21. Kljub temu, da so izpadli že po prvem nastopu, niso obupali. Naslednje leto so se ponovno prijavili, Šiški pokazali svoj napredek in v finalu dosegli drugo mesto. Poleg visoke uvrstitve so s seboj odnesli še veliko novih izkušenj in motivacijo za nadaljnjo ustvarjanje.

The tree man band je indie rock skupina iz Zgornjega Posočja, ki se je na Špil ligo prijavila z željo po pridobivanju izkušenj z odrom in spoznavanju mladih nadobudnih glasbenikov, ki z njimi delijo ideje in sanje o uspehu. Pred koncertom v Šiški je skupina že nastopala, vendar izključno pred domačo publiko. Dunja Rutar, ki v skupini nastopa kot basistka, je izpostavila, da so v sklopu Špil lige dobili izvrstno priložnost predstaviti se širši publiki, kar jim je prineslo veliko novih poslušalcev, izpostavljenost in z njo priložnosti za nastope v prihodnosti.

Kot najpomembnejšo izkušnjo, ki so jo pridobili, izpostavljajo vključevanje občinstva in premagovanje strahu pred nastopanjem na odru. »Na naših prvih koncertih se je videlo, da smo mladi in neizkušeni. S prasko na odru se to spremeni, saj se v nekem trenutku zaveš, da je to nekaj v čemer uživaš in to te sprosti,« je izpostavila Dunja.

Za njih je bil vrhunec nastop na Kongresnem trgu. »Nikoli si nisem mislila, da bomo kadarkoli prišli tako daleč in da bom kdaj lahko rekla, da sem pred množico igrala na Kongresnem trgu,« je povedala Dunja in dodala, da je bil zanjo občutek na odru nepopisljiv. Kot drugo uvrščeni so za nagrado poleg nastopa na Ljubljanskem gradu prejeli še brezplačno snemanje v studiu Radia Študent, v katerem so posneli singl Drobiž.

Na koncu je Dunja povzela Špil ligo kot neverjetno izkušnjo za mlade glasbenike, »ki ti ne da le možnosti javnega nastopanja avtorskih pesmi, ampak tudi poznanstva, ki jih lahko obdržiš celo življenje«. Za njo je bila to izkušnja, ki jo bo do konca življenja spremljala do kot en izmed lepših spominov iz mladosti.

V zadnjih letih smo v Sloveniji priča porastu mladih glasbenih skupin in solo ustvarjalcev, ki navdušujejo slovensko občinstvo. Med najbolj prepoznavne sodijo skupine Joker Out, MRFY, Koala Voice, Jet Black Diamonds, LPS in Plateau. Zanimiv podatek je, da so trije izmed zadnjih štirih predstavnikov, ki so nastopili na izboru za Pesem Evrovizije, sodelovali v Špil ligi. Špil liga sicer ni sama po sebi zagotovilo, da bodo njeni udeleženci po nastopu zasloveli, je pa zagotovo platforma, ki veliko prispeva k spodbujanju mladih glasbenih ustvarjalcev in s tem razvoju slovenske glasbene scene.