Aktivno državljanstvo / Mobilnost mladih

Za vse, ki potujete po zračnem prostoru

16. 5. 2019 avtor: Uredništvo

Pobrskali smo po raziskavi Slovenska Mladina 2018/2019, ki jo je izvedla skupina raziskovalcev Centra za raziskovanje post-socialističnih družb (CePSS) Univerze v Mariboru in ugotovili, da je kratkoročna mednarodna mobilnost med mladimi v Sloveniji množični pojav in, da delež mladih, ki gredo v tujino za daljše obdobje (več kot 12 mesecev), narašča. Motivacija za mobilnost je v veliki meri vezana na izobraževanje (npr. program Erasmus) in zaposlovanje.

Delež mladih z vsaj nekaj želje po zapustitvi države se je od leta 2013 močno povečal. Trend povečane želje po migraciji se odraža tudi v uradnih podatkih (SURS, 2018) v številu mladih, ki se izseljujejo iz Slovenije. V obdobju od leta 2010 do leta 2016 se je število mladih, ki zapustijo Slovenijo, povečalo za skoraj štirikrat. Zanimivo je, da se mladi z višjim socialno ekonomskim položajem pogosteje izselijo, kar kaže na to, da so dejavniki nujnosti relativno manj pomembni kot dejavniki priložnosti oziroma privlačnosti.

Glede na pogosto potovanje mladih, objavljamo seznam EU nevarnih letalskih družb za vse, ki načrtujete svoje potovanje, da bo to potekalo kar najbolj mirno.

Na seznamu evropske unije je 93 letalskih družb, ki imajo od 22. marca prepoved letenja v zračnem prostoru EU.Ukrep je v veliki meri zasluga Evropskega parlamenta, ki je določil tudi, da morajo biti potniki obveščeni o prevoznikih in so upravičeni do povračila stroškov, če je bil prevoznik uvrščen na seznam po opravljeni rezervaciji.

Od 93 letalskih družb je 83 afriških, med drugim vsi prevozniki iz demokratične republike Kongo, Ekvatorialne Gvineje, Liberije, Sierre Leone in Svazije. Prepoved pristajanja in vzletanja z evropskih letališč velja tudi za Air Kory iz Severne Koreje, Phuket Arlines s Tajske in BGB Air iz Kazahstana.

Sporočili so, da se bo seznam spreminjal po potrebi, a vsaj vsake tri mesece.

Objavljen je na medmrežju, prodajalci letalskih vozovnic pa morajo potnike nanj opozoriti, tako na spletnih straneh kot na prodajnih mestih.