Izobraževanje / Neformalno izobraževanje

Zakaj bi mladim priporočila izmenjavo ali delo v tujini?

23. 11. 2023 avtor: Slovenska fundacija za UNICEF
ženska

27-letna Maša, ki je dalj časa živela in delala v tujini, o tem, zakaj bi te izkušnje priporočila tudi drugim mladim.

Si že kdaj razmišljal_a o študiju, izmenjavi ali delu v tujini, pa se za to še nisi odločil_a oziroma nisi prepričan_a, če je to zate? Potem te vabim, da bereš naprej, saj bom v prispevku predstavila možnosti študija in dela v tujini za mlade in zakaj menim, da je to izkušnja, ki veliko da in bi jo priporočila vsakomur.

Sem študentka, ki je kar nekaj časa preživela v tujini – udeležila sem se jezikovne šole v Angliji, nekaj krajših mladinskih izmenjav, v času študija pa sem kar tri semestre študirala na univerzah v tujini (na Danskem, v Turčiji in na Portugalskem) v okviru projekta Erasmus+. Kasneje sem se odločila tudi za zaposlitev v tujini, kjer sem delala kot stevardesa na letalih in opravljala poletno delo za turistično agencijo na različnih turističnih destinacijah.

Samostojen odhod v tujino se za marsikoga sliši nekaj strašljivega. Pojavlja se veliko vprašanj in dvomov – kaj me čaka na drugi strani? Se bom znašel_a? Bom sploh spoznal_a kakšne prijatelje? Kaj pa, če bom zelo pogrešal_a dom in družino?

To so vprašanja, ki se pred odhodom v tujino pojavljajo vsakomur. Strah je stalen in vztrajen spremljevalec vsake nove stvari, ki se v življenju lotimo in je izven naše cone udobja. Strah nas lahko zaslepi in zaradi njega lahko popolnoma okamenimo, kar povzroči, da se v življenju nikamor ne premaknemo. Tako ostanemo na istem mestu in zamudimo odlične priložnosti, ki nam jih ponuja življenje. Najbolj zanimivo pa je, da se v trenutku, ko strah premagamo, zavemo, da je bil pravzaprav nepotreben in votel. Vsak strah, ki ga v življenju premagamo, v nas v resnici ojača pogum, samozavest in samozaupanje.

Včasih je veljalo, da si odhod v tujino (na študij ali delo) lahko privoščijo samo tisti, ki prihajajo iz premožnejših družin. Danes pa lahko vsak posameznik, če se vsaj malo znajde, je uspešen v šoli in proaktiven, uresniči želje o odhodu v tujino.

Možnosti študija ali dela v tujini za mlade so naslednje:

Organizacije, ki se ukvarjajo s študijem v tujini in ki jih lahko zaprosiš za pomoč pri pridobivanju informacij ter celo štipendije, so:

Zakaj oditi v tujino?

Močno verjamem, da nas izkušnja tujine pripravi do tega, da pogledamo na svet iz širše perspektive, da odpremo um za nove ideje in pristope ter razvijemo malo več razumevanja in spoštovanja do soljudi. Občutimo, kako majhen delček sveta zavzemamo, in postajamo za odtenek skromnejši, manj sebični, bolj svobodni.

Zato si ne želeti, da v življenju ne boste imeli strahov. Raje si zaželite, da boste našli način, da se s temi strahovi soočite, da še bolj ojačate sebe in svoj um.

In še ena zaključna misel:

»Življenje nam na pot nikoli ne postavi izziva ali naloge ali ideje, če v sebi ne bi imeli sposobnosti, da jo uspešno izpeljemo ali uresničimo«.

Vse, kar si trenutno želite, je v vas zato, ker ste dovolj močni, da to lahko tudi izpeljete.