EU zadeve

Zakaj je Evropska unija pomembna mladim?

6. 6. 2024 avtor: Rožle Oštir
zastava eu

Vse bližje smo dnevu, ko bomo evropski državljani imeli možnost, da izvolimo predstavnike iz svojih držav in skupaj oblikujemo novo sestavo Evropskega parlamenta, ki v EU predstavlja edini neposredno voljeni organ. To, koga bomo izvolili lahko ima pomemben vpliv na prihodnost evropske politike in prioritete, ki si jih bo zadala.

Čeprav v zadnjih letih na eni strani spremljamo porast evroskepticizma, se na drugi strani zaradi vojne na bližnjih mejah EU krepi tudi mnenje, da potrebujemo stabilno in enotno skupnost. Mlade smo vprašali, kako vidijo prihodnost EU in zakaj je pomembna.

Anže Vodlak – Evropska unija se mi zdi pomembna, ker vzpostavlja skupne vrednote in krepi človekove pravice. Mi pa ni všeč, da se zadnje čase na nekaterih področjih vzpostavljajo dvojna merila. Na primer pri odnosu do vojne v Ukrajini in Palestini bi morala EU po mojem mnenju ravnati bolj konstantno in obsoditi zločine v Palestini, enako kot je tiste v Ukrajini. Če bo EU nadaljevala z dvojnimi merili, se bojim, da bi lahko v prihodnosti izgubila svoj ugled.

Tanja Satler – Meni se zdi super, ker rada potujem in mi EU omogoča prost prestop mej brez zapletenih postopkov. Dobro je tudi, da imamo enotno valuto, da se mi pred potovanji ni potrebno ukvarjati še z menjavo denarja. Dvakrat sem sodelovala tudi na projektu Erasmus, za kar sem zelo hvaležna. Zato si želim, da EU obstane, saj bi v nasprotnem primeru to zame pomenilo manj potovanj.

Miha Grobenšek – Dejstvo je, da v Evropi od ustanovitve EU uživamo najdaljše obdobje miru v njeni zgodovini. Že samo to se mi zdi dovolj dober razlog, da zagovarjam EU. Se mi pa zdi, da ljudje jemljemo mir preveč samoumevno, ker se je v EU rodilo že veliko generacij, ki nikoli niso občutile vojne in si zato ne znajo predstavljati grozot, ki jih prinaša. Je pa to, da ljudje ne razmišljamo preveč o vojni, očiten znak, da nam gre v EU precej bolje, kot si pogosto domišljamo.

Petra Volk – Ker sem mlada in mi ni vseeno za svojo prihodnost, se mi zdi EU zalo pomembna. Zlasti z vidika zelenega prehoda, ki se mi zdi, da bi morala biti to ena od glavnih prioritet v naslednjih petih letih. Mislim, da imamo najboljšo možnost, da zeleni prehod izpeljemo, če na ravni EU sprejmemo enotno zakonodajo, ki bo države prisilila k zelenim reformam. Bi pa morala EU več pritiskati tudi na druge države izven EU, saj nam nič ne koristi, če postanemo ogljično nevtralni, ostali svet pa se naprej onesnažuje našo naravo.