Mladinski sektor / Vključenost

Zaznamki: Priročnik za boj proti sovražnemu govoru na spletu

2. 11. 2023 avtor: Uredništvo
naslovnica priročnika Zaznamki

“Jezik ni le orodje za sporazumevanje, ampak je tudi odraz stanja duha družbe, v kateri se splet prepogosto zlorablja za širjenje propagande in demoniziranja različnih ranljivih skupin ali posameznic in posameznikov.” je ob izidu posodobljene verzije priročnika Zaznamki zapisala mag. Tina Kosi, direktorica Urada Republike Slovenije za mladino.

Urad RS za mladino je namreč v sklopu gibanja Ne sovražnemu govoru, mladinski kampanji, v kateri je dejaven že vrsto let, uredil in izdal posodobljeno in tiskano verzijo Priročnika Zaznamki, s katero se pridružuje prizadevanjem Sveta Evrope na področju sovražnega govora s poudarkom na mladih in spletu.

Priročnik Zaznamki stopa v obrambo tistim mladim, ki so najbolj ogroženi, osovraženi in izpostavljeni neprijetnim pritiskom v spletnem okolju ali neposredni komunikaciji. V njem so konkretni napotki, kako jim pomagati v takšnih okoliščinah in preprečiti nadaljnje širjenje ali celo stopnjevanje napetosti. Jezik ni le orodje za sporazumevanje, ampak je tudi odraz stanja duha družbe, v kateri se splet prepogosto zlorablja za širjenje propagande in demoniziranje različnih ranljivih skupin ali posameznic oziroma posameznikov,”

je v uvodni besedi dejala direktorica Urada RS za mladino mag. Tina Kosi.

Pomembnost priročnika je v spremni besedi poudaril tudi minister za vzgojo in izobraževanje, dr. Darjo Felda, ki je obenem izpostavil tudi uporabo priročnika pri neformalnem izobraževanju mladih.

“Priročnik Zaznamki je izredno pomemben, saj bo v pomoč pri izobraževanju mladih, da bodo lahko sami našli način prepoznavanja in obvladovanja sovražnega govora na spletu. Predstavlja namreč konkretne napotke vsem, ki se ukvarjajo z mladimi, pri spoprijemanju s sovražnimi komunikacijami tako na spletu kot v živo.”

dr. Darjo Felda, minister za vzgojo in izobraževanje

Priročnik Zaznamki v tiskani izdaji lahko dobite na Uradu RS za mladino.

Vir: Urad RS za mladino