Digitalizacija

Zdravje in dobro počutje v digitalni dobi

4. 10. 2023 avtor: Uredništvo
duševno zdravje

Danes se na portalu mlad.si poglabljamo v izjemno pomembno temo: kako najti ravnovesje med tehnologijo in duševnim zdravjem, kar je še posebej relevantno v okviru evropskega meseca kibernetske varnosti, ki poteka oktobra. Vsi imamo radi svoje pametne telefone, videoigre in družbene medije, od katerih se težko ločimo, vendar je napočil čas, da se pogovorimo o njihovem vplivu na naše počutje in o tem, kako ta vpliv nadzorovati.

Digitalna revolucija

Zavedati se moramo, da živimo v digitalni revoluciji. Naše digitalne naprave in internet so popolnoma spremenili način življenja, povezovanja in zabave. To sicer prinaša mnogo prednosti, vendar je prineslo tudi nekaj izzivov, zlasti za naše duševno zdravje.

Vpliv na duševno zdravje

  1. Družbeni mediji: Kdaj ste nazadnje brskali po Instagramu ali TikToku in zraven niste občutili ljubosumja ali negotovosti? Družbeni mediji lahko močno zamajejo našo samozavest.
  2. Čas pred zaslonom: Čas, ki ga preživimo pred zasloni, posebej pred spanjem, lahko zelo vpliva na kakovost našega spanca. Modra svetloba z zaslonov namreč zmoti naš spalni hormon in otežuje nočni počitek.
  3. Kibernetsko ustrahovanje in nasilje: Če si tarča kibernetskega ustrahovanja ali vidiš, kako se to dogaja drugim, je to lahko zelo stresno in ima hude posledice za žrtev.
  4. Preobremenjenost z informacijami: Ali si se že kdaj počutil_a preobremenjene zaradi stalnega toka informacij in novic na spletu? To je stvar, ki lahko zelo poveča tvojo tesnobo.

Vzdrževanje ravnovesja

Kako lahko ohranimo svoje digitalno življenje pod nadzorom in svoje duševno zdravje v najboljši formi? Našteli smo nekaj predlogov:

Časovne omejitve

Bodi pozoren_a na čas, ki ga preživiš pred zaslonom. Določi si omejitve časa, ki ga preživiš z digitalnimi napravami, in razmisli o uporabi aplikacij, ki spremljajo in omejujejo uporabo.

Digitalno razstrupljanje

Redno si vzemi odmor od družbenih medijev. Izberi si dan v tednu, ko se odklopiš in se osredotočiš na osebne stike in hobije in dejavnosti, ki spodbujajo dobro počutje.

Kakovosten spanec

Spancu daj prednost tako, da vzpostaviš rutino pred spanjem, ki ne vključuje zaslonov. Namesto budilke na telefonu si omisli analogno budilko in telefon pusti v drugi sobi, da telefon ne bo prva stvar po kateri sežeš, ko se zbudiš. Prizadevaj si za 7-9 ur kakovostnega spanca vsako noč.

Spletna higiena

Na spletu se zaščiti tako, da si previden_a pri deljenju osebnih podatkov. Z nastavitvami zasebnosti nadzoruj, kdo lahko vidi tvojo vsebino in prijavi vse primere spletnega ustrahovanja in nasilja.

Digitalni oddih

Razmisli o občasnih digitalnih oddihih, med katerimi se za en dan ali vikend popolnoma odklopiš od tehnologije. Ta čas izkoristi za ukvarjanje s hobiji, druženje in sprostitev.

Bodi obveščen_a

Bodi izbirčen_a glede virov informacij, ki jih uporabljaš. Osredotoči se na ugledne vire in si po potrebi vzemi odmor od novic in družbenih medijev, da se izogneš preobremenjenosti z informacijami.

Poišči podporo

Če se spopadaš s čustvenimi posledicami tehnologije, ne oklevaj in poiščite podporo pri prijateljih, družini ali strokovnjakih za duševno zdravje. Na voljo je veliko virov za pomoč pri stresu, povezanem z digitalnimi tehnologijami, in težavah z duševnim zdravjem.

V digitalni dobi je iskanje ravnovesja med tehnologijo in duševnim zdravjem ključnega pomena za dobro počutje. Tehnologija ponuja neverjetne priložnosti za rast, povezovanje in učenje, hkrati pa predstavlja tudi izzive, ki lahko vplivajo na duševno zdravje. S premišljenim uživanjem, postavljanjem mej, dajanjem prednosti spanju in iskanju podpore, kadar je to potrebno, lahko uspešno krmarimo po digitalni pokrajini in hkrati varujemo svoje duševno počutje.

Zapomni si, da ne gre za odpravljanje tehnologije, temveč za njeno uporabo na način, ki krepi in ne ovira tvojega zdravja in sreče v digitalni dobi.