Kultura

Zgodba, moja genialna prijateljica: delavnica pisanja

30. 3. 2021 avtor: Uredništvo

Ob branju izbranih proznih odlomkov in pesmi iz slovenskega ter prevodnega leposlovja bodo iskali vzgibe za lastne literarne utrinke, ki jih bodo skupaj ustvarili, pri tem pa osvajali proces pisanja z namenom pridobivanja orodja za samorefleksijo. Pisanje je namenjeno vsem, saj izboljšuje naše splošno počutje in priskrbi kanal za odvod nabranih misli in čustev. Če smo si od nekdaj želeli pisati, pa naj bo to karkoli, in tega še nismo storili, želja ne bo izginila in naša potreba po pisanju ne bo izpuhtela.

Naše zgodbe ne gredo kar stran – želijo biti povedane, četudi so namenjene samo nam samim, da lahko vidimo svoje življenje v bolj jasni luči. Skozi pisanje se lahko naučimo brati lastno življenje, tako kot se preko branja knjig povežemo z drugimi in spoznamo, da so naše težave univerzalne in da nismo sami v svojem doživljanju sveta.

»Zgodba ni zgolj prijateljica,« je dejal pisatelj Henry Miller, »ampak za nas sklepa prijateljstva.« Pisanje, deljenje naših zgodb in branje nam tako nudijo priložnost, da se počutimo manj same. Pisateljica Charlotte Perkins Gilman je bila mnenja, da duševne stiske izhajajo iz naših nepovedanih zgodb; če se v nas zadržujejo želje, čustva, skrbi, doživljanja ali misli, ki ne najdejo svoje poti na plano, začnejo napadati naše telo. Za avtorja knjig Richarda Selzerja pisanje predstavlja način za spreminjanje pogleda na preteklost: premaknemo se do točke razumevanja in sprejemanja dogodkov, ki so se nam pripetili.

Delavnico bo vodila mag. Nataša Konc Lorenzutti.

Rodila se je leta 1970 v Kranju. Študirala je igro na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, kjer je končala tudi univerzitetni podiplomski študij umetniške besede. Po nekaj letih dela v profesionalnih gledališčih v Celju in Novi Gorici se je podala v svobodni poklic in postala pisateljica. Sprva se je osredotočila samo na leposlovje za otroke, pozneje pa je začela pisati tudi prozo za odrasle. Za svoja mladinska dela je bila večkrat nominirana za nagradi večernica in desetnica, roman za odrasle Kava pri dišečem jasminu pa je bil nominiran za nagrado modra ptica. Za roman Bližina daljave je prejela nagrado svetlobnica, za otroško delo Kdo je danes glavni pa priznanje zlata hruška. Njen mladinski roman Avtobus ob treh je bil izbran za projekt Rastem s knjigo. Štirinajst let je poučevala igro in govor na gledališko‑filmski smeri umetniške gimnazije v Novi Gorici. Zdaj zopet deluje kot samostojna ustvarjalka na področju kulture. Z družino živi na Goriškem.

Vsem, ki bi jih delavnica zanimala, sporoča: »Pisanje in branje sta ogledalo stika s seboj in z drugimi. Najdragocenejši del naše zapuščine je v zapisih: v pismih, dnevnikih, potopisih, utrinkih, celo na listkih, ki smo si jih včasih puščali na mizi in seznamih, ki si jih nekateri še vedno pišemo, preden gremo v trgovino. Pisna kultura je nekoliko zaspala, se mi zdi. Sporazumevanje se je preselilo v medije, škodljive za naše jezikovno izražanje in jezik nasploh, zato se oddaljujemo od besede, ki se nas zmore globlje dotakniti in nas tudi spremeniti. Smo pripravljeni zopet vzeti svinčnik in papir v roke ter napisati pismo, utrinek, svojo misel ob branju pesmi, če ne drugega, vsaj seznam stvari, ki bi jih kupili na trgu vrednot? Jaz sem pripravljena to narediti z vami.«

Kdaj bodo ustvarjali in kam morate priti?

Srečevali se bodo vsako sredo v aprilu (7. 4, 14. 4., 21. 4., 28. 4.) od 17.00 do 19.00. Sestajali se bomo na Zoomu.

Kaj potrebujete?

Pisalo in zvezek ali katerokoli drugo orodje za pisanje.

Kolikšna je cena delavnice in komu je namenjena?

Delavnica je brezplačna in je namenjena vsem starostnim skupinam.

Kako se prijavite?

Prijave sprejemajo na elektronskem naslovu patricija.fasalek@gmail.com. V zadevo napišite, da se prijavljate na delavnico kreativnega pisanja, vsebina maila pa naj vsebuje vaše ime, priimek in telefonsko številko.

Ob podpori, mentoriranju in financiranju javnega zavoda Mladi zmaji, Mestni inkubator 2020 – kaj je dobro in je lahko še boljše – program za uresničevanje idej mladih v Ljubljani. Projekt gostuje na Vodnikovi domačiji v Šiški v sklopu iniciative Prvi projekti.

Vir:Patricija Fašalek
Foto: Studio Pavšič